RallyNieuws
Jeroen Swaanen - Ford Fiesta RS WRC - ELE Rally 2015

Swaanen hengelt overwinning ELE Rally langzaam binnen

Afgelopen zaterdagavond laat kon Jeroen Swaanen, als winnaar van de 51e editie van de ELE Rally, de champagne ontkurken. Langzaam maar zeker zette Jeroen, samen met navigator Sander van Barschot, de achterstand om in een klinkende overwinning.

De vrijdagavond begon nat. Vlak voor de teams moesten besluiten welke banden gebruikt zouden gaan worden begon de lucht grijs te worden. De meeste rijders besloten op droogweerweer banden te gaan rijden. Anderen lieten intermediates monteren. Achteraf gezien bleken echte regenbanden de beste keuze te zijn geweest. Veel rijders vertelden aan het eind van de vrijdagavond dan ook dat het leek alsof ze op ijs reden.

Al snel was de gedoodverfde titelkandidaat Erik van Loon uit de strijd. De motor van zijn Subaru Impreza WRC S14 gaf de geest. Snel werden een aantal mannen naar Markelo, waar Wevers Sport is gevestigd, gestuurd om een andere motor op te halen. In alle vroegte kwam deze terug in het Brabantse. In een naburige werkplaats werd deze snel ingebouwd. Op zaterdagmiddag kon Erik met behulp van het Rally2 systeem weer van start gaan. Hij reed daarbij scratch na scratch . Maar liefst acht van de 17 klassementsproeven wist hij op zijn naam te schrijven. Helaas ging het voor Van Loon en navigator Hein Verschuuren uiteindelijk toch fout. Op de laatste proef, de industrieproef op Ekkersrijt, reed hij een velg kapot en moest de strijd uiteindelijk toch opgeven.

Daar waar anderen probeerden te overleven in de regen, ging de leider in het kampioenschap, Jasper van den Heuvel, gelijk vol in de aanval. Met ruim 23 seconden voorsprong parkeerde de rijder van de Mitsubishi Lancer Evo X uit de ‘showroomklasse’ zijn bolide na, zes klassementsproeven op vrijdagavond, in het Parc Fermé.

Op de zaterdag voerde Swaanen de druk langzaam maar zeker op. Hij haalde op de eerste proef van de zaterdagmiddag al direct acht seconden van de achterstand af om deze op de volgende proef, het militair terrein Strijpse Kampen, gelijk weer te zien oplopen tot 28 seconden. Vanaf dat moment begon Jeroen Swaanen bij iedere proef een paar seconden van zijn achterstand in te halen en voerde daarmee de druk bij Jasper op.

Uiteindelijk ging Jasper op de proef bij Sint Oedenrode, die opnieuw zijn naam als scherprechter waar maakte, in de fout en brak zijn linker achterwiel af. Gelukkig kon Jasper de proef wel uitrijden en direct naar de service om het te laten repareren en in de wedstrijd blijven. Het tijdsverlies was echter dermate groot dat Swaanen de toppositie overnam en de wedstrijd gecontroleerd uitreed. Jasper zakte terug naar een vijfde plaats.

Piet van Hoof werd, samen me Max Jacobs, tweede. Michiel Becx klasseerde zich in zijn Ford Fiesta R5, samen met zijn navigator Kris Botson, op de derde plaats. Bob de Jong en Kees Hagman moesten zich, in de debuterende Citroën DS3 R5, met de zevende plaats tevreden stellen.

In de klasse voor standaardwagens, Groep N4, behaalde Antoine van Ballegooijen, met zijn Mitsubishi Lancer Evo X, de overwinning. In de dagen voorafgaand aan de start van de wedstrijd was deelname nog niet zeker. Gelukkig was de pijn van zijn gekneusde ribben onder controle en kon hij samen met Johan Findhammer op de vrijdagavond van start gaan. Met deze overwinning doet Antoine goede zaken in het klassement van de RC2 klasse.

Bij de Nissans van de 350Z Rally Challenge was het opnieuw Erwin Klippel die de winst wist te behalen. Stijn van Bree werd tweede en Arjan Heijstek bezette de derde plaats. Roel van der Zanden, Diter Toprek en Matthias Boon moesten via Rally2 de zaterdag aanvangen.

In de 325i Challenge ging de winst ging naar Michael Kamper en Henk van de Brug. Bjorn Scherff werd samen met Marlon Krieger tweede terwijl Jeroen Bosma en Maurice Kuijstermans de derde plaats behaalden. Bas Slob eindigde de vrijdagavond in een sloot maar kon via Rally2 zijn weg vervolgen. Henk Bakkenes had minder geluk en moest opgeven.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com