RallyNieuws
Jeroen Swaanen - Ford Fiesta R5 - Euregio Rally 2014

Swaanen wint in Hengelo, Ochse wint kampioenschap

In eerste instantie leek het maar niet op gang te willen komen. Het aantal inschrijvers voor de Conrad Euregio Rally bleef op slechts enkele weken voor de wedstrijddatum op slechts 18 deelnemers steken. In de dagen vlak voor het evenement werd de lijst dan toch langer. Verdeeld over drie wedstrijden, de rally, de shortrally en de legend, beschikte de organisatie uiteindelijk toch over een redelijk aantal deelnemers. Genoeg om de wedstrijd door te laten gaan.

De organisatie liet eerder al weten met korte verbindingsroutes, veel wedstrijdkilometers en een scherpe prijs een uitdagend eendaags evenement neer te zetten. Hiervoor zou zijn geluisterd naar de wensen van rijders. Kort voor het evenement moest de organisatie echter besluiten, vanwege de gebeurtenissen met een monstertruck, om de proef bij Haaksbergen te schrappen en heeft men andere proeven in het schema moeten opnemen.

De proeven die echter zijn neergelegd zijn voor de meeste rijders echter meer dan gesneden koek aangezien deze de afgelopen jaren niet echt wezenlijk zijn. Kritiek die Jan Nijhof van Reconsales Autosport in de regionale krant Tubantia uitte. Hij noemde de wedstrijd daarin saai. Hij zou daarbij de mening van veel rijders weerspiegelen.

Veel rijders kiezen de laatste jaren meer en meer voor de toch meer uitdagender proeven van de Belgische Condroz Rally. Daar kwamen dit jaar niet alleen veel WRC’s aan de start, maar ook grote namen uit het WRC als Kris Meeke en voormalig wereldkampioen Petter Solberg prijkten op de startlijst. Ook een groot deel van het Nederlandse rallypubliek koos, net als een groot contingent Nederlandse rijders, ervoor om naar onze Zuiderburen af te reizen.

Al jaren vallen deze twee wedstrijden in hetzelfde weekend en al even zovele jaren vraagt iedereen zich af waarom. Waarom kan er geen overleg plaats vinden om ieder evenement zijn eigen weekend te geven? Een veelgehoorde vraag en verwondering. De bezoekersaantallen zijn tanende, evenals het aantal inschrijvers. Dit treft niet alleen de Euregio Rally maar meerdere organisaties treft dit. Zo valt ook in 2015 de Circuit Shortrally wéér samen met de Haspengouw Rally, wederom een Belgisch evenement dat ieder jaar ook weer veel Nederlandse rijders en toeschouwers trekt. In april kan er weer gekozen worden: gaan we naar Ede, naar een wedstrijd die tot vorig jaar, ondanks het afzeggen, de OVD Groep Ede Short Rally heette of gaan we naar de TAC Rally in, wederom, België? Misschien is straks de keuze niet zo moeilijk en blijft alleen de TAC Rally over. Op de (voorlopige) KNAF kalender staat ‘de OVD’ als de MAC Ede Short Rally ingeschreven maar blijft het verder op alle fronten oorverdovend stil….

In Hengelo stond Jeroen Swaanen aan de start met de Ford Fiesta R5. Via een ‘actie’ in social media werden stemmen verzameld om Swaanen in Hengelo te laten starten in plaats van in de Condroz. Jeroen had echter graag in de Condroz gereden maar de voorbereidingstijd die daarvoor nodig was ontbrak hem. Hengelo bleek daarom het enige alternatief om dit jaar toch nog met de R5 in actie te komen. Een geslaagde publiciteitsstunt.

Opvallend was ook de inschrijving van Rally Team Brabant. Antoine van Ballegooijen wilde de organisatie met zijn deelname een hart onder de riem steken toen het aantal inschrijvingen achter leek te blijven bij de verwachtingen. Dit ondanks het voornamelijk op België gericht programma dat ze dit jaar reden. Daarnaast wilden ze een statement maken dat er in Nederland iets moet gebeuren om de sport weer in de lift te krijgen. Kwalitatief goede, aantrekkelijke,  wedstrijden die aantrekkelijk zijn voor rijders en daarmee het publiek.

De uiteindelijke winnaars waren Jeroen Swaanen met zijn gelegenheidsnavigator én sponsor, Toine van de Ven. Tweede werden Ernst Kranenburg en Peter van Teunenbroek met de Mitsubishi Lancer Evo 8. Daarachter werden Jan Nijhof en Henk-Jan Elbert derde met de Porsche GT3 RS. Opmerkelijk was dat zij op KP4 werden gehinderd door een midden op de rijbaan gestopte 0-wagen. Deze wilde aan de start doorgeven dat de wagen van Kevin Kooijman onveilig lag en er niet meer gestart zou moeten worden. Ondanks dat is er gewoon doorgestart.

In het Account Software Short Rallykampioenschap was er nog strijd om de titel. Zowel Ruurd Ochse als Will Bruins konden nog aanspraak maken op de titel. Nadat beide heren op het onverhard de struiken inreden werd het nog erg spannend. Het duurde voor Ruurd Ochse het langst om hieruit te komen. Zijn door JAS Motorsport opgebouwde Honda Civic R3 heeft een afneembaar stuur dat los kwam te zitten. Dat moest eerst weer op zijn plaats geklikt worden. Daarnaast waren er problemen ontstaan met de remleidingen. Uiteindelijk konden Ruurd Ochse en zijn navigator Jan-Albert Bosscha voor de tweede keer op rij de titel in de wacht slepen.

In de de Fiësta Trophy moest ook nog het kampioenschap beslist worden in Hengelo. Mats van den Brand wist alle vijf de wedstrijden waar hij aan deelnam overtuigend op zijn naam te schrijven. Met zijn spectaculaire rijstijl lijkt deze jonge rijder een belofte voor de toekomst. Desondanks was het toch zijn directe concurrent Kevin van Deijne die de titel in de Fiësta Trophy op zijn naam wist te schrijven. Met één punt voorsprong slechts was de titel voor hem. In de puntentelling tellen ook het aantal scratches per wedstrijd mee. In Hengelo wist Mats negen van de tien proeven op zijn naam te schrijven. Eén slechts was er voor Kevin van Deijne. Het scheelde amper één tiende van een seconde of de titel ging naar de KNAF Talent First rijder Mats van den Brand. Eerder al wisselde Kevin van navigator in de verwachting stappen te maken in zijn ontwikkeling en de daarmee gepaard gaande snelheid. Blijkbaar heeft dat de één tiende van een seconde opgeleverd die voldoende was om de titel te kunnen pakken.

De Fiësta rijders zullen later dit jaar nog éénmaal met elkaar in het strijdperk treden. Zij rijden nog een Shootout van de Drive DMACK Fiesta Trophy waar Kevin, Mats en Timo van der Marel een wildcard in hebben verdiend.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com