RallyNieuws
Troela
Troela

The voice of rally (editie NL)

Er is er een jarig hoera, dat kun je wel zien dat is…..
Er kwam een bericht op Facebook voorbij waarin stond dat RTL Rallyreport 20 jaar op de Vaderlandse televisie te zien is. Van harte en ga zo door. Volgens de laatste zin van het nieuwsbericht is ‘the best yet to come’. Goed zo. Verras ons.

Bij het lezen van dit bericht schoten mijn gedachten een heel eind terug in de tijd. Nog ruim voor het jaar 2001 waarin Rallyreport debuteerde op de nationale kijkbuis. Het zal ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw zijn geweest, de datumstempel van de herinnering is helaas onleesbaar geworden dus het exacte jaar blijft onduidelijk. De rallyauto’s die deelnemen aan de Zuiderzeerally werden ook toen voor de wedstrijd gekeurd. Aangezien het mijn thuiswedstrijd is, ging ik een kijkje nemen bij het technische beoordelen. In tegenstelling tot tegenwoordig, waarbij de keuring in Emmeloord in een bedrijfshal of garage plaatsvindt, was dat jaar de keuring in de Beurszaal, een zaal van het complex van ‘t Voorhuys, het gebruikelijke rallyhoofdkwartier van de enige rally onder zeeniveau. In de Beurszaal kwamen heel vroeger boeren hun producten verkopen. Later vonden (en vinden) er normaliter alleen feesten en partijen plaats. Ik was er onder andere voor een optreden van The Scene, enkele Nieuwjaarsborrels en ander vermaak. Maar in deze herinneringen werden de rallyauto’s de zaal ingeduwd en uitgebreid bekeken door techneuten en, op een afstandje, door het publiek.

Dat jaar lang geleden viel mij iets op. De keuring werd veraangenaamd door een commentator die interviews deed met de deelnemers en iets vertelde over de auto’s. De commentator was een beetje verlegen, jonge jongen die zijn huiswerk goed had gedaan. Hij had een soort doos met daarin losse kaartensysteem. Ik heb het vermoeden dat daarop nadere informatie stond over de deelnemers en auto’s. Zeer informatief. Pas veel later kwam ik achter de naam van deze jongen. Het was Frank Verhoeven.

Voor 2001 was de Nederlandse rallysport op de televisie beperkt tot 3 minuten samenvatting van de Hellendoornrally (was toen onderdeel van het Europees kampioenschap) in Studio Sport en iets meer minuten van meer wedstrijden in de Heilige Koe dat werd uitgezonden door Veronica. Dat veranderde in 2001. Uitgebreide verslagen van de Nederlandse rallysport op televisie. Wat was ik blij. In die tijd had ik nog een videorecorder en heel wat uren VHS-tape zijn gevuld met RTL Rallyreport. Dan kon je het nog eens terugkijken, ook om te zien of je nog in beeld was geweest. De beelden werden van commentaar voorzien door dezelfde stem die klonk in de Beurszaal jaren daarvoor.

De mooiste herinnering van al die jaren Rallyreport? Uiteraard toen de vastzittende Kalos van Mark Steijger door onder andere ondergetekende vlot vlot werd geduwd en dat onboard beelden daarvan, waarin dezelfde ondergetekende prominent in beeld was, de uitzending van Rallyreport haalde. Vijftien jaar geleden schreef ik er al een column over. Dat is al weer 221 columns geleden. De tijd gaat hard.

Frank Verhoeven is sinds zijn debuut in de Beurszaal toch wel een van de bekendste gezichten van de Nederlandse rallysport geworden. En ook heeft hij diverse keren tijdens wedstrijden de navigatorstoel in mooie rallyauto’s warm gehouden en de bestuurders de juiste weg gewezen. Een goede manier om de sport beter te begrijpen en wat equipes meemaken tijdens een wedstrijd. Ook zijn stem is denk ik een van de bekendste van de Nederlandse rallysport. En daar buiten want de keren dat ik met gezwinde spoed richting videorecorder rende om de opnameknop in te drukken als ik zijn stem hoorde en iets anders dan rally opnam, zijn ook talrijk omdat hij regelmatig de aankondiging van het een of andere niet rallygerelateerde programma op televisie deed.

Hartelijk bedankt Frank wat jij allemaal voor de rallysport hebt gedaan. In het WK loopt een commentator rond die zich de voice of rally noemt. Wat mij betreft blijf jij nog vele jaren the voice of rally (editie NL). The best is tenslotte yet to come.

tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com