RallyNieuws
Twente Rally 2023
Twente Rally 2023

Twente Rally hoopt op succes maar toekomst is afhankelijk van houding publiek

Komend weekend, op 21 en 22 oktober, wordt rondom het Twentse Hengelo de Twente Rally verreden. Aan de start staan 140 deelnemers, verdeeld over de reguliere rally en de Wim Luijbregts Historic Rally. Er zijn 181,2 wedstrijdkilometers uitgezet, die verdeeld over 16 klassementsproeven, door de deelnemers moeten worden afgelegd.

Kampioenschap

In het Open Nederlands Rally Kampioenschap gaat de strijd nog tussen Kevin van Deijne in de Hyundai i20 N Rally2 en de uit Duitsland afkomstige Björn Satorius die zijn Ford Fiesta Rally2 Evo mee neemt. Ondanks een tweetal nul-scores voor de Duitser, kan hij toch de Nederlandse titel in de wacht slepen in het ONRK.

Wouter Koenderink - Twente Rally 2023-1
Wouter Koenderink – Twente Rally 2023-1

In het Nederlands Rally Kampioenschap is het Yannick Vrielink die de titel in de wacht kan slepen. Daarnaast kan hij ook nog eens de titel bij de junioren en in de GR Yaris Challenge gaan pakken. Na eerder dit jaar met Annemieke Hulzebos en Harm van Koppen te hebben gereden, staat hij in Hengelo aan de start met Sander van Barschot.

Als eerbetoon aan Wim Luijbregts is de wedstrijd bij de Historics hernoemd naar de Wim Luijbregts Historic Rally. De sympathieke Wim Luijbregts kreeg kort geleden slecht nieuws over zijn gezondheid. De organisatie van de Twente Rally vond de naamswijziging een gepaste wijze om de verdiensten van Wim voor de Nederlandse rallysport te eren. Voorzitter Wouter Koenderink liet weten dat Wim zich hierdoor bijzonder geëerd voelde.

Regels

Na afloop van de 2022 editie, waren er van slechts één bewoner klachten binnengekomen over de onveiligheid en staafde dit met filmpjes. Deze filmpjes konden echter in een overleg met de vergunning verstrekkers en de veiligheidsregio worden ontkracht. Desondanks is de vergunning een passage opgenomen die de organisatie dwingt nog strenger toe te gaan zien op het naleven van de veiligheidsregels van voornamelijk het publiek. Belangrijk aspect hierbij is de 10 meter zone die de toeschouwers moeten aanhouden buiten de afgezette publiekspunten.

Twente Rally 2023
Twente Rally 2023 #2-1

De veiligheidsregio en de vergunning verstrekkers, behouden zich het recht voor om een proef, of zelfs de gehele wedstrijd, definitief stil te leggen bij het niet naleven van de regels.

Indien dit gebeurt heeft dit niet alleen een impact op het voortbestaan van de Twente Rally, maar ook op de Hellendoornrally en de Vechtdalrally, aangezien deze onder dezelfde veiligheidsregio vallen. De organisatie wil dan ook nog eens extra benadrukken dat het meer dan ooit uitermate belangrijk is dat het publiek zich aan de regels houdt. De controles vinden onaangekondigd en gedurende de gehele wedstrijd plaats.

Het voortbestaan van deze drie wedstrijden en wellicht van de rallysport als geheel in Nederland, kan hiermee op het spel komen te staan. Ook de toeschouwers die deel uitmaken van de groepen ‘het allemaal zelf wel te weten’ en ‘ik maak het zelf wel uit’ worden opgeroepen zich aan de 10 meter regel en zich aan de aanwijzingen van de lokale officials te houden. Dan is de toekomst van de rallysport in veilig vaarwater en kan men het zelf wel blijven uitmaken.

Tekst : Edwin Hengelman

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com