RallyNieuws

Van Deijne vliegt in Finland

Van Deijne vliegt in Finland Prachtige, uitdagende gravelproeven met ontelbare topjes en jumps waren de ingrediënten van de Neste Oil Finland Rallye afgelopen weekend. Kevin van Deijne stond samen met navigatrice Annemieke Hulzebos aan de start van het WK-evenement om zijn ervaring verder uit te bouwen en zich te meten met de andere Ford Fiësta R2’s. Na 26 klassementsproeven eindigde de equipe op een verdienstelijke 29ste plaats algemeen en eerste van de Drive DMack Ford Fiësta Shoot Out.

De Neste Oil Finland Rallye werd van 31 juli t/m 3 augustus verreden rondom Jyväskylä en bestond uit 26 klassementsproeven. Kevin van Deijne ging, samen met Annemieke Hulzebos, de strijd aan met de andere Fiësta’s R2. Van Deijne: “De eerste dag hadden we vier proeven op het programma staan. Het had vlak voor de start hard geregend, waardoor de proeven er erg glad bij lagen. We moesten op de eerste proef 4 langzamere deelnemers inhalen, waardoor onze tijd helaas niet in de buurt van de talenten van de Drive DMack Fiësta Trophy (DDFT) lag. Desondanks waren we dik tevreden, we hadden de concurrentie in de Shoot Out (Fiësta-rijders buiten de DDFT die ook op DMack rijden), meteen achter ons gelaten.” Ook de andere proeven op vrijdag verliepen prima, waardoor de equipe na vier proeven de auto als 48ste algemeen en 9de van de 21 deelnemers in de RC4-klasse in het nachtpark kon zetten.

Vrijdag kregen de deelnemers negen proeven voorgeschoteld. “Ook op vrijdag ging het goed. Helaas kregen we op proef 11 zes kilometer voor de finish een lekke band, waardoor we veel tijd verloren. Bovendien misten we wat vermogen doordat een steen de uitlaat had beschadigd.” De dag werd afgesloten met een 41ste plek algemeen en 10de plek in de klasse. De tien proeven op zaterdag waren wat ruiger: er waren veel stenen omhoog gereden, waardoor het risico om lek te rijden of de ophanging te beschadigen erg groot was. “Wij richtten ons qua tijden op Ghislain de Mevius, die deelneemt aan de DDFT, en op de Finse Fiësta-rijder Hytönen, die voor de 17de keer aan de start van deze rally stond.

Helaas lieten we op proef 21, Surkee, veel tijd liggen. We waren door verschillende rijders gewaarschuwd dat veel deelnemers lek hadden gereden of eraf waren gegaan op de eerste ronde van deze proef. Na die proef keken we opeens tegen een achterstand van 25 seconden op Hytönen aan en zat De Mevius ons op de hielen met 0.7 seconden. We besloten er op de laatste twee proeven van de dag goed voor te gaan zitten. Met resultaat. Op proef 22 pakten we tien seconden terug op Hytönen en op proef 23 elf seconden.  Zondag voor de start stonden we dus nog maar 4.4 seconden achter Hytönen en 5.2 seconden voor De Mevius.” Zondag was de missie voor de equipe dan ook om Hytönen weer in te halen en De Mevius achter zich te houden. “Aangezien we nog maar drie proeven te gaan hadden, een van 6.8 kilometer die twee keer werd verreden en een van 23 kilometer die een keer werd verreden, was het best spannend. We maakten op de eerste proef 0.6 seconden goed op Hytönen, terwijl De Mevius juist 0.6 seconden sneller dan ons was. Op de lange proef die erop volgde, besloten we de klap uit te delen.” Met succes, de equipe legde de 23 kilometers maar liefst 20.5 seconden sneller af dan de Fin, hoewel De Mevius sneller was, met 0.4 seconden. “Voor de laatste proef lag De Mevius 4.4 seconden achter ons. We besloten ons niet gek te laten maken en gewoon goed te rijden. Uiteindelijk finishten we 1.7 seconden voor De Mevius,” aldus Van Deijne.

Uiterst tevreden reed de equipe zondagmiddag over het podium met een keurige 29ste plaats algemeen en de zevende plek in de klasse. Ook was de equipe de snelste van de Shoot Out. “De organisatie van de Shoot Out moet nog beslissen of we een tweede nominatie ontvangen, of dat ze iemand anders selecteren. In ieder geval zijn wij dik tevreden met dit resultaat voor de eerste keer in Finland,” besluit Van Deijne.  

Tekst: PB Kevin van Deijne / Annemieke Hulzebos
Foto: Erik van ’t Land

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com