RallyNieuws
Martin van Brussel & Bart Stax - Ford Fiesta ST150 - ELE Rally 2018
Martin van Brussel & Bart Stax - Ford Fiesta ST150 - ELE Rally 2018

VB Rallysport zet grote stap richting kampioenschap in ELE Rally

Podium

Tijdens de ELE Rally, verreden op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni, wist VB Rallysport uit de problemen te blijven en in de klasse RC4 wederom op het podium te eindigen. Ondanks de lastige omstandigheden en vele onverharde kilometers eindigden rijder Martin van Brussel en navigator Bart Stax met hun witte Ford Fiesta ST150 op een keurige 21e plaats in het algemeen klassement en een mooie 3e plaats in de klasse RC4.

Onverhard

De 54e editie van de ELE Rally, verreden rondom Eindhoven, werd dit jaar gekenmerkt door meer onverharde kilometers dan ooit. Op vrijdagavond stonden er zes klassementsproeven op het menu en op zaterdag nog eens acht stuks. Het totaal aantal kilometers bedroeg 480, waarvan 175 km op snelheid verreden moest worden.

Topconditie

Nadat in de weken voorafgaand aan het evenement de rallyauto weer helemaal in topconditie was gebracht door het serviceteam, begon het evenement voor Martin en Bart al op donderdag met de documentcontrole en het verkennen van vier klassementsproeven. Op vrijdagochtend arriveerde ook het serviceteam, welke de auto ook ditmaal weer vakkundig klaar maakte voor de wedstrijd, terwijl door Martin en Bart de overige drie klassementsproeven op papier werden gezet.

Uitdagend

Rijder Martin: “De proeven zijn uitdagend en bieden zeker kansen om snelle tijden neer te zetten met de Fiesta. Vanwege de regen ligt de proef Wintelre met het vele onverhard er slecht bij. Het beloofd een interessante wedstrijd te worden.”

Ritme

Rond 19:41 uur vertrok de Ford Fiesta, met startnummer 45 op de ramen, vanaf het serviceterrein richting de eerste boucle van drie klassementsproeven rondom Helmond. De eerste twee proeven werden vooral gebruikt om weer in het goede ritme te komen, zodat op de derde proef een tandje erbij kon worden gezet. Tijdens de remote service in Helmond werd de Ford Fiesta helemaal nagelopen en werd er koers gezet voor de herhaling van de eerste drie klassementsproeven, maar dan in het donker. Zonder problemen wist de equipe rond 01:00 uur het parc fermé te bereiken als 27e in het algemeen klassement, waarna het tijd was voor de welverdiende nachtrust.

Dankbaar

Vanwege de natte omstandigheden kregen alle teams de gelegenheid om nogmaals de proef Wintelre te verkennen, waar Martin en Bart dan ook dankbaar gebruik van maakten. Rond 12:00 uur werd de Ford Fiesta weer uit het parc fermé gehaald en maakte het serviceteam de auto klaar voor de eerste boucle van de tweede wedstrijddag, bestaande uit de klassementsproeven Spoordonk en Wintelre. Hoewel beide proeven zonder problemen werden verreden, was er genoeg werk aan de winkel voor het serviceteam vanwege de grote hoeveelheid zand afkomstig van de proef Wintelre. Tijdens de tweede boucle werd besloten een tandje erbij te zetten om de derde plek in de klasse RC4 te kunnen vasthouden. Hierdoor werden de tijden met respectievelijk acht en 18 seconden verbeterd.

Momentje

Na opnieuw een service- en tankbeurt werd koers gezet naar de proeven Sint-Oedenrode en Son: de alom bekende proef op industrieterrein Ekkersrijt. Dat Sint-Oedenrode een listige proef is bleek wel uit het heftige “momentje” wat de equipe kende in de tweede ronde van deze rondkoers. Ook op de volgende proef was er pech toen de Ford Fiesta niet op de handrem door de hairpin wilde glijden, wat tijd kostte. Tijdens de laatste service werd de lampenbak gemonteerd en werd nogmaals koers gezet naar Sint-Oedenrode en Son. Op de laatste proef ging Martin er nog eens goed voor zitten en werd de tijd met vijf seconden verbeterd, in het donker wel te verstaan! Op het finishpodium bleek dat het doel om de snellere Citroën C2 R2 achter zich te houden was behaald, wat een derde plaats in de klasse RC4 opleverde en een 21e plaats in het algemeen klassement.

Heerlijk

Navigator Bart: “Heerlijk om eindelijk weer mijn thuisrally te kunnen navigeren! Wat blijft de ELE toch een prachtige rally.”

Tevreden

Rijder Martin: “Wat was dit een gave wedstrijd! Erg zwaar voor zowel mens als machine maar we hebben het gered. De Fiesta heeft geen kik gegeven en ondanks een paar “momentjes” ben ik heel erg tevreden met het resultaat maar poeh… wát hebben we er hard voor moeten rijden.”

Ondersteuning

Het team wil haar sponsoren Detech Ingenieursbureau, Helweg ICT Services, Aangepastebak.nl, NB Consultancy, KAN Reclame, ED Management, A2 Dienstverlening, De Garage Meppel en de serviceteams van VB Rallysport en HART hartelijk bedanken voor de ondersteuning.

Hou de website www.vbrallysport.nl in de gaten voor het laatste nieuws, onboards en foto’s van de ELE Rally en volg ons op Twitter via @VB_Rallysport.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com