RallyNieuws
Jim van den Heuvel & Jouri Dockx - Volkswagen Polo GTi R5 - Vechtdalrally 2022
Jim van den Heuvel & Jouri Dockx - Volkswagen Polo GTi R5 - Vechtdalrally 2022

Vechtdalrally 2022 afgesloten met winst van Jim van den Heuvel/Jouri Dockx

Zaterdag 18 juni was weer de dag van de Vechtdalrally in Hardenberg. Dit jaar waren er voor het eerst twee proeven in de gemeente Ommen. Een hele warme dag dit keer op eigenlijk alle fronten. De rally kwam wat moeizaam op gang door een tekort aan officials op KP4. Corona bleek hier de schuldige te zijn. Hierdoor kon de proef niet op tijd opgebouwd en konden ook niet alle posten worden bemand. De organisatie heeft daarop moeten besluiten KP4 in de eerste boucle neutraal te rijden.

Met grote inzet van de vrijwilligers kon de KP in de tweede boucle gelukkig wel worden verreden. Op KP5 was de bestelde ambulance niet op tijd aanwezig, waardoor deze KP moest worden uitgesteld totdat deze aanwezig was. Het tijdschema was hiermee al dusdanig in de war geschopt dat dit niet meer goed te maken was. De rally finishte hierdoor later voorzien. Als organisatie probeer je ieder jaar een rally weer een beetje mooier of spannender te maken. Vandaar dat er dit jaar was gekozen voor vijf klassementsproeven. Dit was echter teveel en volgend jaar gaan we terug naar maximaal vier proeven.

Spannend

In tegenstelling tot de ELE Rally was de Vechtdalrally wel heel spannend, met hele kleine verschillen voorin. Hans Weijs en Jim van den Heuvel hebben een prachtige wedstrijd uitgevochten waar het om tienden van seconden ging. Dat uiteindelijk een foutief gegeven rode vlag de scherprechter lijkt te zijn is op zijn minst jammer te noemen. Momenteel wordt onderzocht waar het fout is gegaan met de rode vlag. Duidelijk is dat in de Historic klasse een rode vlag gegeven is na een incident. De Historic rally is stilgelegd en geneutraliseerd.

Na het opruimen kon de rally gestart worden en bleek de rode vlag melding niet uitgezet te zijn. Dit kan geen fout van het RallySafe systeem zijn, maar wijst op een menselijke fout. Waar die precies ligt is nog onduidelijk maar wordt nu onderzocht. Daarna heeft de wedstrijdleiding volgens de regelementen gehandeld. De equipes Weijs/Barschot en Kobus/Nortier, welke beide een rode vlag kregen, werd een berekende tijd gegeven. Ook De Jong/De Wild kregen een gecorrigeerde tijd omdat zij achter Kobus veel tijd verloren. Er zijn lessen getrokken uit deze situatie, waar alle organisaties hun voordeel mee kunnen doen in de toekomst. Jim van den Heuvel wist de Vechtdalrally op zijn naam te zetten. Het duo Weijs/Barschot werd tweede en het koppel De Jong/De Wild werd derde.

Historic Rally

De Historic rally was iets minder spannend. Dit omdat de equipes Meilink/Rietveld en Van Hooft/Gevers beiden schijnbaar te verhit van start gingen. Door brandjes aan boord vielen beide equipes al op de eerste proef uit en veroorzaakten een neutralisatie. Van Kamperdijk/Berkhof werden met overmacht winnaar in de Historische klasse. Het duo Hoekstra/Bosscha werd tweede en Van den Noort/Van der Noort werden derde.

CO2 en goede doelen?

De Vechtdalrally compenseert al jaren de uitgestoten CO2 middels een betaling aan het Fair Climate Fund. Het Fair Climate Fund verzorgt met onder andere onze compensatie, kooktoestellen voor mensen in de derde wereld. Veel mensen in de derde wereld koken nog op een houtvuur. Dit veroorzaakt veel CO2 maar is ook zeer ongezond voor de gezinnen in kwestie. Door de nieuwe kooktoestellen wordt veel minder hout verbrand en dus minder gekapt. Daardoor is er ook geen rookoverlast in de huisjes van deze mensen. Daardoor worden er minder mensen ziek en overlijden er zelfs minder als gevolg van het inademen van deze rook.

De Vechtdalrally ondersteunt tevens een aantal goede doelen zoals het Ronald McDonald huis in Zwolle, het MS Research Fund. Ook een aantal kleinere plaatselijke goede doelen waar het kinderen met een beperking betreft. Inwoners van Ommen en Hardenberg kunnen zelf goede doelen aandragen bij de organisatie.

Vrijwilligers, omwonenden en boeren

De organisatie kijkt terug op een geslaagde rally waar zeker een aantal leermomenten inzitten voor de organisatie. Er was zowel in Ommen als Hardenberg veel publiek wat toch duidelijk maakt dat een rally voorziet in een behoefte. Aan de vrijwilligers in de vorm van officials, organisatie, verkeersregelaars en nog veel meer heeft het in ieder geval niet gelegen. Hulde namens de organisatie aan alle vrijwilligers die een rally mogelijk maken. Ook is de organisatie veel dank verschuldigd aan de gemeentes Hardenberg en Ommen, alle aanwonenden, bedrijven en boeren aan de proeven. Zeker de boeren aan de proeven, die toch al onder vuur liggen, hebben ons alleen maar geholpen om een mooie rally te kunnen neerzetten.

Bron: Organisatie Vechtdalrally

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com