RallyNieuws
Mammoet - Dalar 2015

Veel last van keien, hobbels en….Stacey!

Tekst: Mammoet Rallysport / Foto: onbekend

Martin van den Brink en Hans Stacey zijn niet de grootste vrienden. Na de vijfde etappe in de Dakar Rally zullen ze dat voorlopig ook niet worden.

“Ik ben niet zo blij met hem,” aldus Van den Brink, direct na het einde van de lange klassementsproef op weg naar Antofagasta. Tijdens de special stage over 458 kilometer naderde Stacey de voor Mammoet truck met rasse schreden. Van den Brink, die Stacey was gepasseerd nadat hij een lekke band had gehad, reageerde zoals het hoort. Het bekende waarschuwingsteken was voldoende om plaats te maken. “Na het sentinellen wilde ik aan de kant. Op dat moment passeerde hij ons op volle snelheid.”
De passage verliep niet geheel vlekkeloos. “We werden vol in de flank geraakt. De deur is kapot, de spiegel weg, de dakkenvanger kapot en een velg krom. We hadden geluk dat we geen lekke band aan het voorval overhielden.”

“Aardige navigator”
Van den Brink zat net na de finish nog boordevol adrenaline. De Harskamper keerde echter ook snel terug op aarde. “We zullen er even met Hans over praten. We zijn niet blij met zijn actie, maar ik ga er geen ruzie over maken. Hij heeft namelijk een hele aardige navigator, Bernard der Kinderen.”

Voor Martin, Peter Willemsen en Richard Mouw was de lange etappe niet een rit om echt te genieten. Na het schitterende schouwspel van woensdag in de duinen volgde vandaag een dag met veel hobbels, kuilen en stenen. “We hebben wel weer een achterschokbreker kapot gereden. Gelukkig hebben we geen lekke banden gehad. De schade in het klassement is beperkt.”

De schade aan de truck daarentegen is groter. “Er wacht de monteurs nog wel wat werk,” aldus Van den Brink, die met zijn co-piloten in goede stemming op weg ging naar het bivak in Antofagasta.
Goede zaken in klassement

De Mammoet Rallysport formatie eindigde als elfde in de etappe. Stacey werd 15e op een kwartier achterstand van Martin van den Brink. “Dat komt door twee lekke banden. Je kunt beter iets voorzichtiger rijden. Dat blijkt maar weer.”

De truckers deden ook goede zaken in het algemeen klassement. Door het wegvallen van de Tsjech Martin Kolomy (“die hebben we ook kapot zien staan.”) is het trio in de Mammoet-truck nu negende in het klassement.

De etappe werd opnieuw geregeerd door Kamaz. Edouard Nikolaev en Airat Mardeev verdeeldden de buit. Op grote achterstand (ruim 15 minuten) werden Viazovich en Loprais respectievelijk derde en vierde.

Pascal de Baar uitstekend op dreef
Pascal de Baar, Wouter de Graaf en Martin Roesink hebben naar eigen zeggen “de pechvogel, die hen de eerste vier dagen een beetje achtervolgde, doodgeschoten.” Die actie wierp zijn vruchten af. De Baar reed een uitstekende en constante proef. De 45-jarige trucker uit het Gelderse Beekbergen parkeerde de Renault van Mario Kress Adventure als 17e in het bivak. De achterstand op Wuf van Ginkel (16e) bedroeg slechts één seconde. In het algemeen klassement is de snelle wegenwacht voor Martin van den Brink ook in de top twintig te vinden.

Vandaag trekt de karavaan naar Iquique. De eerste truck vertrekt om 15.51 uur voor de proef over 277 kilometer.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com