RallyNieuws
Bob de Jong
Bob de Jong

Volkswagen Polo R5 debuteert in ELE Rally in sterk startveld

De ELE Rally gaat volgend weekend weer van start. Met haar nieuwe thuisbasis in Son neemt de organisatie (voorlopig) afscheid van de locatie in Veldhoven. Het serviceterrein zal een plek krijgen op het terrein van het transportbedrijf van Gerard de Rooij, bekend van de Dakar Rally. In het centrum van Son zal het wedstrijdcentrum worden gesitueerd terwijl het start- en finishpodium op het kerkplein een plek zal krijgen.

Debuut

Het is eerste keer dat aan de start een Volkswagen Polo R5 aan de start zal staan. De auto, uit de stallen van Hans Weijs Motorsport, is gehuurd door Gerard Tijink. Hij heeft daarmee de eer de eerste te zijn die met een Polo R5 aan een Nederlandse wedstrijd gaat deelnemen.

De wedstrijd kent vier categorieën, de rally zelf, de Historische rally, de Shortrally en de Cross Country Rally. Na een paar jaar weggeweest te zijn, is de klassementsproef bij Best teruggekeerd. Deze klassementsproef die op het industrieterrein begint en eindigt op onverhard vervangt de klassementsproef Strijpse Kampen. Die proef op het militair terrein is komen te vervallen vanwege nieuwe regels die Defensie hanteert en het feit dat de militairen zijn wereldwijd ingezet waardoor er geen mankracht is om het evenement te ondersteunen.

Uitgesmeerd over twee dagen zullen zo’n 185 wedstrijdkilometers, verdeeld over 17 klassementsproeven, de auto’s van de deelnemers geselen. Bijna 20% van de ondergrond, omgerekend zo’n 37 kilometer, is onverhard. De start van de eerste deelnemer is om vrijdagavond om 19:00u vanaf het startpodium in het centrum van Son. Daar wordt zaterdagavond rond 22:07u de eerste deelnemer op het finishpodium terugverwacht. Nieuw is dat dit jaar op de vrijdagavond geen remote service meer is voorzien in Helmond.

Ervaring

Dit jaar hoopt Bob de Jong met zijn Hyundai i20 R5 hoge ogen te scoren. Dit jaar zou het volgens hem mogelijk moeten zijn om de winst te kunnen pakken. “De auto voelt goed aan en is voorzien van de laatste updates,” laat Bob, die startnummer één kreeg toebedeeld, weten. Piet van Hoof hoopt met zijn inmiddels gedateerde Mitsubishi Lancer Evo IV ook de winst te kunnen pakken. Hij moet het vooral van ervaring hebben. Hij kent de auto na al die jaren door en door, net als het serviceteam waarop hij blind vertrouwt. Een scratch op ‘zijn’ Wintelre is Piet nog niet gegund geweest en hij hoopt dat dit jaar in de boeken te kunnen schrijven.

Voormalig winnaar van de ELE Nederlands Rally kampioen, Jeroen Swaanen is na jaren van afwezigheid ook weer van de partij. Dit jaar legt hij zichzelf, in tegenstelling tot eerder jaren, geen druk op en staat hij er zoals hij zelf omschrijft ‘relaxed in’. Hij komt om plezier te maken maar zal desondanks proberen zijn huid duur te verkopen. “Ik ben een winnaar,” laat hij tijdens de perspresentatie weten. “Ik kom om te winnen, dat is het enige waarom ik kom.” Ter voorbereiding stond hij met de Skoda Fabia R5 aan de start van de Belgische Rally Monteberg. Dat is hem zo goed bevallen dat hij daar ook komend jaar graag weer aan de start zou willen verschijnen. Erik de Wild zal de taak van navigator op zich nemen. Aan de start staat ook Henk Vossen. Hij is van plan om zijn huid duur te verkopen maar heeft geen aspiraties om de wedstrijd te willen winnen. “Die tijd is geweest,” laat Henk weten.

Mitsubishi

Bij de Mitsubishi’s is het Roel van der Zanden die aast op een overwinning. “Het is onze thuiswedstrijd, we rijden over de wegen waar ik als kind over naar school fietste” zegt Roel. “Het serviceteam doet dan ook extra zijn best om de auto pico bello aan de start te krijgen. Hij krijgt flinke tegenstand van Ad Smits en Lambert Parren. “We gaan ons best doen, Antoine van Ballegooijen is er ook weer bij en ook hij is erg snel.”

Met de Prodrive Subaru Impreza is Martijn van Hoek van de partij. “Wij houden de eer van de Impreza’s hoog,” zegt Martijn tijdens de perspresentatie. “Het blijft een unieke auto die leuk voor het publiek is om naar te kijken.” Met de proef bij Best, vlak bij zijn woonplaats Acht, is het voor hem als kind begonnen. “Daar ging ik als kleine jongen met mijn vader mee ‘officiallen’ en kijken. Ik kijk er erg naar uit.

Wim Stevens zal samen met Wesley Stevens van start gaan in de Peugeot 206 RC. In tegenstelling tot vorig jaar komt het team dit jaar met ‘slechts’ één auto aan de start. “We kennen de Peugeot 206 RC steeds beter en daarmee groeit ook het vertrouwen,” laat Wim weten. “We hebben een aantal wedstrijden in het buitenland gereden en daarbij de nodige ervaring opgedaan. Er komt de nodige familie kijken en we zien wel waar we zaterdagavond eindigen, als we er maar komen.”

bron: RallyNieuws

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com