RallyNieuws
Troela
Troela

Vrouwenvoetbal

De dag na de twee dagen ervoor (klinkt beter in het Engels) liep ik net ten noorden van Achtmaal door een prachtig natuurgebied. Bij een vennetje hield ik even een korte pauze en tijdens het mijmeren, waarvoor natuurgebieden een geschikte omgeving zijn, dacht ik opeens aan vrouwenvoetbal. En dat er meer gemijmerd moet worden.

De twee dagen ervoor was het tijd voor de rally met de vele verschillende namen, in de rallyvolksmond beter bekend als de nacht van Achtmaal. Tegenwoordig is het een enorm spektakel geworden met allerlei randactiviteiten die mij persoonlijk niet echt kunnen boeien maar als daardoor de rally nog lang en gelukkig leeft dan vind ik het prima. Klassementsproef de Hel deed dit jaar zijn naam eer aan door de vele lekke banden waardoor de angel in de strijd om de ereplaatsen al snel uit de wedstrijd was. De proeven van de zaterdag werden volgens de wintertijd verreden. Het duurde even voordat ik dat begreep maar ondanks dat heb ik mij weer uitstekend geamuseerd. Mooie proeven, mooie winnaar. Mooie X-auto.

Mooie X-auto? Inderdaad. Hebt u de motorkap van de rode X-BMW bekeken? Dan begrijpt u dat ik trots ben. X-man Belder stal wederom de show en droeg tegelijk een oplossing aan voor de hopelijk niet al te nabije toekomst wanneer de rallyauto’s wellicht geheel elektrisch worden aangedreven. Met zijn dwarse rijstijl hoorde je hem diverse bochten van tevoren aan komen gillen. Ik begreep later dat de banden minder enthousiast waren over de dwarse rijstijl. Vorig jaar mocht ik die naast deze X-man zelf beleven en ik word nog regelmatig ’s nachts wakker met een grote glimlach als ik er weer eens over gedroomd heb. Mocht de rallysport ooit geluidloos van start gaan, dan komt in het rallyreglement te staan dat een dwarse rijstijl verplicht is. Wel zo veilig voor de toeschouwers die gillende banden. En uitermate vermakelijk. Het schijnt dat de acceptatie van de elektrische rallysport na deze column met sprongen is toegenomen.

Terug naar het vennetje dat idyllisch verscholen tussen de bomen vanaf het wandelpad maar net zichtbaar was. Daar kwam het vrouwenvoetbal opeens voorbij. Zoals u weet zijn ‘onze’ vrouwen tweede van de wereld geworden. Bravo! Hulde! Driewerf hoera! Oranje boven!

Wat u misschien niet weet is dat ik het kijken naar voetbal weer leuk ben gaan vinden, althans als het door vrouwen wordt gespeeld. Het mannenvoetbal is mij gaan tegenstaan. Ik noem de schwalbes en het toneelspel waarbij je minimaal 4 open botbreuken per been vermoedt maar het slachtoffer even later, na een koud goedje uit een spuitbus, opeens pijnvrij is en Usain Bolt-achtige tijden op de (kunst)mat legt. Dat ontbreekt bijna geheel bij het vrouwenvoetbal, wat mij betreft een verademing. Ik probeer nog wel eens naar mannenvoetbal te kijken maar soms gaat de televisie voortijdig uit na iets teveel toneelspel.

Hoe zit het eigenlijk met schwalbes en toneelspel in de rallysport? Ik heb het nog niet kunnen ontdekken. Een schwalbe is in de rallysport natuurlijk uitermate vreemd omdat je meestal alleen rondrijdt en er dus niemand in de buurt is die je zogenaamd onheus zou kunnen bejegenen. Doen alsof je aangetikt bent en daardoor in de rondte ging zonder dat er iemand in de buurt was is raar. Het is ook niet eenvoudig om een lekke band te ‘faken’ natuurlijk. Je kunt wel met 4 knipperlichten aan rond gaan rijden om te verbloemen dat je niet harder durft (mijn strijdplan mocht ik ooit nog eens een rallystuur ter hand nemen) maar dat heb ik nog niet gezien.

Wat mij opviel is het aantal dames achter het stuur van een rallyauto. Navigatoren van vrouwelijke kunne zijn er zeker wel maar naar bestuurders van dezelfde kunne is het langer zoeken. Bij de GTC reden er een aantal maar ze waren zwaar in de minderheid. En nu is er ook nog eentje geëmigreerd.

Maar de voetbalvrouwen hebben laten zien dat het kan, tweede van de wereld worden in een traditionele mannensport. Natuurlijk speelden ze tegen vrouwen en niet tegen mannen, iets wat bij de rallysport niet aan de orde is maar de fysieke verschillen zijn in een auto veel minder van belang. Dat de rallysport een mannenaangelegenheid is, is een understatement. Maar wie weet zitten er meisjes of vrouwen naar RTL GP Rallyreport te kijken of waren ze aanwezig bij de GTC die denken, dat wil ik ook. En waarom niet. Het zou de rallysport minder een mannendingetje maken. Ik zou er niet op tegen zijn. Sterker nog ik zou het leuk vinden. En vele mannelijke rallyfans met mij. En niet om de reden die u misschien vermoedt.

Een geheel niet gefundeerd onderzoek dat ik heb uitgevoerd door vrouwenvoetbal te kijken leert dat er in verhouding meer vrouwen op de tribunes zaten dan wanneer de andere sekse aan het voetballen is. Mocht het aantal vrouwelijke rallyrijders toenemen dan is de kans aanwezig dat mannen vaker naar rally’s toekunnen. Waarom? Omdat hun liefhebbende wederhelft meegaat. Hierdoor wordt het quotum aan te bezoeken rally’s per jaar opeens eindeloos vergroot. Als dat geen goed nieuws is dan weet ik het ook niet meer.

Dus dames, haal uw licentie, stap achter het stuur en bewijs dat ik gelijk heb. Wie weet wordt u wel tweede van de wereld. Of beter…

bron: Troela

Plaats reactie

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

Er rust copyright op de inhoud van deze website
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com