RallyNieuws
Esapekka Lappi - Toyota Yaris WRC - Neste Finland Rally 2017

Winst voor Lappi in spannende Neste Finland Rally

Na 25 klassementsproeven kon de Fin Esapekka Lappi zijn eerste winst in het WRC bijschrijven op zijn palmares. Hij vocht een prachtig secondenduel uit met landgenoot Jari-Matti Latavala, die op zaterdag op de 19e klassementsproeven de strijd moest staken met motorproblemen aan zijn Toyota Yaris WRC.

Podium

Dat Latvala onder de indruk was van de prestaties van zijn teamgenoot bij Toyota Gazoo Racing, stak hij niet onder stoelen of banken. Gaande de zaterdag leek het er naar uit te zien dat het een volledig Fins podium zou worden. Esapekka Lappi, Teemo Suninen en Juho Hänninen leken het podium onderling te verdelen; twee Toyota Yaris WRC’s en één Ford Fiesta WRC. De Brit Elfyn Evans bleek er zondag op uit te zijn dit Finse feestje te verstoren en drong zich uiteindelijk naar een twee plaats en wees Teemo Suninen daarmee van het podium af.

Rally2

Eerder al moest Sébastien Ogier de strijd staken. Op vrijdag klapte hij hard zijwaarts op een boom. Het leek er naar uit te zien dat de equipe op zaterdag via Rally2 weer van start zou gaan, maar zijn navigator Julien Ingrassia kreeg tijdens een medische check up te horen dat hij de komende weken rust moet houden.

Voordeel

Voor de teams van Hyundai Motorsport was het geen gelukkig weekend. Dat terwijl algemeen wordt aangenomen dat de i20 WRC één van de beste auto’s van het veld is. Neuville kwam niet verder dan een zesde plaats. Echt voordeel halen uit de opgave van Ogier kon de Belg niet. Hij wist wel elf punten te verzamelen, waarvan er drie werden behaald in de Power Stage. Daarmee komt hij in het kampioenschap op gelijke hoogte met Sébastien Ogier. Geen van de teams uit Alzenau, de thuisbasis van Hyundai Motorsport, kon echt een vuist maken. Dani Sordo kwam niet verder dan een negende plaats. Volgens zijn eigen zeggen is hij blij dat de Rally van Finland voorbij is. “Ik heb het hele weekend al geen goed gevoel gehad en in een snelle wedstrijd als deze is dat, om op het hoogste niveau te presteren, wel belangrijk.” Ook Hayden Paddon kende geen gelukkige wedstrijd. Hij kwam maar liefst twee keer via Rally2 terug. “Deze wedstrijd symboliseert ons seizoen. Wat fout kon gaan, ging ook fout. Een mooi voorbeeld hiervan was de Power Stage. De auto ging in een derde versnellingsbocht onverwacht rechtdoor. We hebben het einde van de wedstrijd gehaald en ooit kijken we op deze wedstrijd terug en lachen om alle pech van dit jaar,” aldus Hayden Paddon.

Vertrouwen

Kris Meeke, de winnaar uit 2016, mocht na zijn verplichte rust tijdens de Rally van Polen, weer plaats nemen achter het stuur van de C3 WRC. Daar kon hij echter niet het vertrouwen in de auto vinden en het ritme dat nodig is om op de snelle Finse klassementsproeven een topprestatie te leveren. Meeke speelde op zeker en bracht de C3 WRC ‘voorzichtig’ naar de finish en werd achtste. Zijn teamgenoot Craig Breen deed er bijna 2 minuten sneller over en werd vijfde. Een verkeerde setup en een aantal kleine foutjes verhinderden hem verder naar boven in het klassement te klimmen.

Klus

Nadat Sébastien Ogier de strijd moest staken, leek Ott Tänak de klus voor M-Sport te kunnen klaren. Hij wist de openingsproef op zijn naam te schrijven, maar op de vierde proef raakte hij een steen die aan de kant van de weg leg. Hij beschadigde zijn wiel en liep een lekke band op en moesten op de proef de band wisselen. Daarmee viel hij terug naar een 32e plaats maar vocht zich het verder weekend terug naar boven en werd uiteindelijk zevende. Het was uiteindelijk Elfyn Evens die de eer voor M-Sport hoog hield. Hij vocht zich gestaag een weg naar boven en wist in de Ford Fiesta WRC zelfs de tweede plaats in Power Stage te behalen. Hij werd tweede, 0.3 seconden voor Juho Hänninen in de Yaris WRC.