RallyNieuws
Hans Weijs & Bjorn Degandt - Finishpodium - GTC Rally 2022
Hans Weijs & Bjorn Degandt - Finishpodium - GTC Rally 2022

Winst voor Hans Weijs in 2022 editie GTC Rally

Gisteren, zaterdag 9 juli, werd in en rond de Brabantse plaats Achtmaal de GTC Rally verreden. Deze klassieker met proeven als Klein-Zundert, Ostaaijen, Rucphen-Klappenberg en natuurlijk De Hel, welke door en rondom Achtmaal voert. Een compacte wedstrijd, maar niet minder uitdagend. Met de start op zaterdag namiddag en de finish even na middernacht, was het een echte Nacht van Achtmaal.

Officials

Herhaalde oproepen van de organisatie om officials te werven hadden niet het gewenste resultaat. Daar waar eerder al de Vechtdalrally een hele klassementsproef moest schrappen als gevolg van een tekort aan officials, kon de GTC Rally ‘volstaan’ met het schrappen van een lus in de proef Klein-Zundert.

Ook bij de Shortrally werd een wijziging doorgevoerd. Volgens een bulletin van donderdag 7 juli jl. worden klassementsproeven 1 en 5 geschrapt. Dit om het aantal kilometers te beperken. In de afgegeven toelating door KNAF/BSR van 26 mei staan 2x 4 verschillende klassementsproeven vermeldt. De organisatie moest dit terugbrengen naar de reglementair toegestane 6 klassementsproeven, waarvan minstens drie verschillende. De deelnemers zouden oorspronkelijk 103,72 kilometer op snelheid gaan afleggen, dat werd daardoor ook teruggebracht. Een Shortrally mag volgens de reglementen maximaal 80 kilometers op snelheid bevatten. Tijdens de editie van 2021 werd hier blijkbaar niet zo zwaar aan getild, waardoor de organisatie ook dit jaar meer proeven met meer kilometers in het programma had opgenomen en goedgekeurd had gekregen.

Strijd

Winst was er voor Hans Weijs en zijn navigator Bjorn Degandt. Gestaag bouwde het duo hun voorsprong uit. Na de derde klassementsproef moesten zij Jim van den Heuvel en Jouri Dockx voor zich dulden, maar na de vierde proef namen Hans en Bjorn de koppositie weer over, om deze de rest van de wedstrijd niet meer af te staan.

Achter hen ontspon zich een strijd tussen Bob de Jong, Jim van den Heuvel en Jasper van den Heuvel. Jasper had zich last-minute nog voor het Open Nederlands Rally Kampioenschap ingeschreven om Jim te helpen door zoveel mogelijk punten van Hans Weijs af te snoepen. Dit ging echter niet helemaal volgens plan, aangezien Jasper na 12 klassementsproeven uiteindelijk voor Jim eindigde. Jasper nam vervolgens een minuut straftijd door bij de laatste tijdcontrole te vroeg in te klokken en Jim daarmee een plaats in het klassement te laten opschuiven. Bob de Jong werd tweede en Jim kreeg van zijn broer door de tijdstraf, ondanks het tijdverlies door een lekke band eerder op de dag, de derde plaats in de schoot geworpen.

Gert-Jan Kobus en Martin Nortier vielen op de tweede klassementsproef met een zware klapper uit en veel schade uit. Zij waren niet de enige uitvallers. Er werden uiteindelijk 29 uitvallers van de 61 ingeschreven equipes genoteerd.

Shortrally

In de Jumbo Shortrally was het Bart Geerdink die in de Peugeot 106 Maxi de winst naar zich toe wist te trekken. Elbert Deij en David Marchal werden tweede, terwijl Ramon van de Lindeloof en Jessica Bosscha derde werden in de Honda Civic.

Historic Rally

In de Historic Rally is het Marcel Ludwin in de Auto A1 Quattro, die samen met Manon Los wist te winnen. Dat deed hij voor Piet-Hein van der Heijden en Mika van der Heijden in de Lancia Delta. Derde werd Antoine Biesheuvel die, samen met Saskia Bleijenberg, een BMW M3 meebracht.

Tekst: Edwin Hengelman

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com