RallyNieuws
Erik van Loon - Dakar 2016

Woensdag de dertiende voor Erik van Loon

De negende etappe was halleluja voor Erik van Loon, met een knappe tweede plaats. De tiende etappe was rampzalig. Al op 5 kilometer in de proef ging de Mini op z’n kant. Van Loon kwam na 244 kilometer op een achterstand van 3.31.15 binnen. In het klassement tuimelde hij uit de top 10.

Dat de tiende etappe, van Belèn naar La Rioja, een zware zou worden, was vooraf duidelijk. De duinen bij Fiambala zijn al vaker beslissend geweest. Zeker als het warm is – en dat is het – is het zand poederzacht zodat er nauwelijks doorheen te komen is. Fiambala schudde de top 10 behoorlijk door elkaar, met voorlopig Stéphane Peterhansel als grote winnaar. Verliezers van de dag: Carlos Sainz (uitgevallen), Nasser Al-Attiyah (ook op de kant en bijna een uur verloren), Yazeed Alrahji en – jawel – Erik van Loon.
Voor Van Loon was al na 5 kilometer duidelijk dat het een nóg moeilijkere dag zou worden dan verwacht. “Dit was weer zo’n heel erg niet onze dag. In een kommetje van niks gingen we op de kant,” vertelt Van Loon aangeslagen bij de finish. “De linker achtervering is kapot. Waarschijnlijk was dat al bij start. De auto zakte linksachter gewoon door zijn hoeven.”

Door de rol scheurde een raam en kwam de deur op half zeven te hangen, maar daarmee konden Van Loon en zijn navigator Wouter Rosegaar gewoon doorrijden. Erger was dat de kapotte vering al rijdend steeds meer schade veroorzaakte.

Van Loon: “We reden over een steen en toen scheurde de bodemplaat. Dan kun je niets meer. Op een knippenpad waar anderen met 100, 120 overheen vlogen, konden wij maximaal 50 rijden. Die poederzachte duinen waren bijna niet te doen. Het enige dat me restte was de auto naar de finish zien te krijgen. Dat is gelukt. Nu nog 300 kilometer naar het bivak en dan maar zien wat er nog van komt. Hopelijk kunnen we nog een paar leuke dagresultaten neerzetten, maar het klassement is bekeken.”

Doordat Van Loon absoluut niet de enige was die problemen kende, bleef het verlies nog redelijk binnen de perken. Hij begon de dag met op de achtste plaats in het algemeen klassement en sloot die af op de veertiende.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com