RallyNieuws
Troela
Troela

Boze boer

Het was nat, drijfnat, zeiknat. Zelfs de regenkleding stond op het punt het op te geven. Zand werd modder, de wegen werden glad, het rallyspektakel nog spectaculairder. Het publiek was ook wel eens droger geweest, veel droger. Het KNMI wees een regenfront als schuldige aan. Dat grote delen van Nederland droog waren, was raar maar wel waar. Alleen het Oosten leed onder de toorn van Pluvius. Althans, dat was de officiële lezing. Insiders beweren iets anders. Uiteraard was er regen maar er was nog een andere, niet te onderschatten bron van vocht.

Twente in de herfst, dan is het tijd om een rally te gaan rijden in Hengelo (Overijssel) en omstreken. Al diverse jaren is dit een blijde gebeurtenis met een droevig randje. Het is de laatste Nederlandse rally van het seizoen. Sommige fans worden daar droevig van, weer anderen kennen andere soortige emoties die variëren van meewarig foto’s van 2019 bekijken totdat het begin 2020 is tot het uitzoeken van een zonnige vakantie die duurt tot het begin van het seizoen 2020. Een niet onaanzienlijk deel loopt de hele dag met tissues in de aanslag rond om de zoveelste huilbui tevergeefs te stelpen. Inderdaad het vocht in en om Hengelo was een mix van hemelwater en zoute tranen. Misschien moet ik Buienradar eens mailen met het verzoek om een tranenradar te bouwen.

De Twentse rally presenteerde zich dit jaar als een milieubewust evenement. Wat mij betreft een prima boodschap richting de onwetenden. Ik las dat mensen vinden dat ze zich niet zo moeten profileren omdat ze zo de milieuactivisten een figuurlijke stok geven om mee te slaan. Ik zou het met de laatste mensen eens zijn als de term milieuvriendelijk was gebruikt. Milieubewust is eigenlijk precies de omschrijving van wat de organisatie van het evenement heeft gedaan namelijk het dubbel compenseren van de CO2-uitstoot van het evenement door een financiële bijdrage aan het Climate Fund. Wat mij betreft een goed initiatief. Als leek vraag ik mij wel af wat de milieu-impact is van al die geplengde tranen. Zou dat slecht zijn? En zo ja, zou dat ook nog gecompenseerd moeten worden?

Ondanks de dubbele compensatie en het regen- annex traanwater, zal de editie 2019 van de Twente rally mij en vele anderen bijblijven om een heel andere reden.
We hebben de G, we hebben de I, we hebben de R, we hebben de L, we hebben de POWER. Wat spelt dat? Inderdaad: GIRLPOWER! Een Nederlandse rally werd voor het eerst gewonnen door een vrouw. Om het nog mooier te maken was ook de navigator een vrouw. Je kunt dus beter spreken van GIRLSPOWER! We spellen er gewoon nog een S bij.
Op de maanloze, donkere zaterdagavond was het moeilijk om de auto’s te herkennen. Eentje reed opvallend hard bij mij langs. Doormiddel van het tellen met behulp van de altijd aanwezige vingers, kwam ik erachter dat dat Melissa Debackere en Marlon Krieger waren. De dames hadden haast en een goede bandenkeuze hielp hen daarbij. Nadat de sluitwagen voorbij was gereden, was het tijd voor KP Bar bij Van der Vlak. Uiteraard werden daar de resultaten gevolgd op Rally Results en de dames bleven goed bezig. Heel voorzichtig werd ik enthousiast. Het zal toch niet?
In het verleden en niet eens zo lange verleden heb ik een lans gebroken voor meer vrouwen in de rallysport. De betreffende columns kunt u nalezen in mijn nieuwe boek Troela Talks 2 dat nu online en de meeste boekwinkels in Nederland en Vlaanderen te bestellen is. Sorry voor de reclame.
Zou ik nu dan dat unieke moment gaan meemaken? Het door mij zo gewenste girl(s)power in de rallysport?
Zondagochtend. De wekker ging en er was uiteraard niets gewijzigd aan de stand in de rally. Tijd voor KP Ontbijt, normaliter het hoogtepunt van het weekend. Je wordt ouder en dan ga je hele andere dingen waarderen zoals nachtrust en lekker eten. Sorry daarvoor. Op naar een echte KP.
De dames deden waar ze de vorige avond mee waren begonnen namelijk hard rijden en bleven bovenaan de lijst met uitslagen staan. Proef voor proef werd ik natter (il pleut comme un fou, met een hint van zout) en enthousiaster. Mijn laatste KP werd helaas geannuleerd zodat de Girl(s)power slechts op toeristentempo voorbij kwam. Het werd tijd voor KP Chinees maar ook aan de ronde tafel in Nijverdal werden de uitslagen nauwkeurig in de gaten gehouden. Toen kwam daar de uitslag van de laatste proef. Ik ging uit mijn dak want de dames hadden de aanval van het vele rallytestosteron weerstaan en de overwinning behaald. Bravo! De traditionele toost met de drankjes was op de dames. Geweldig gedaan Melissa en Marlon.

Zoals u misschien niet weet of wel, heb ik een aantal bijzondere prestaties van rallyrijders in het verleden gewaardeerd met het verlenen van de Meneren-titel. Ja, het waren allemaal mannen. Vanaf heden is er een nieuwe titel bedacht voor deze unieke prestatie. Vanaf nu zal ik alleen nog spreken over Mevrouw Debackere en Mevrouw Krieger. Alstublieft, u hebt het beiden verdiend!
Ik voelde een traantje opkomen maar wist die te onderdrukken. Wat was de reden? De historische verwinning? De laatste Nederlandse rally? Ik denk het eerste omdat ik het rallyjaar 2019 traditioneel in Duitsland ga afsluiten. Ik wens u allen een goede winterstop met hopelijk weer veel mooi rallynieuws. Als u denkt dat de winterstop ook een Troela Talk-stop betekent dan kan ik u geruststellen. Ook deze winter gaan de columns gewoon door. Tot de volgende column.

Uh, meneer de columnist.
Ja?
Waar slaat de titel van dit stukje eigenlijk op?
Hoe bedoelt u?
Nou, wat heeft ‘boze boer’ nou te maken met het hierboven geschrevene?
Oeps, ben ik vergeten de titel aan te passen. Ik had naar aanleiding van een artikel in de Tubantia een mooi, genuanceerd stuk over de boze boer geschreven, die zich afvroeg waarom de rally mocht doorgaan. Maar de actualiteit achterhaalde dit stuk en ik gooide de tekst weg.
Maar waarom de titel dan niet?
Ja, dat ben ik dus vergeten. En het is nu te laat om dat te doen. Sorry.
Wat was de eventuele nieuwe titel geworden?
Rallytestosteron of Girlspower denk ik.
Fijn om te weten.
Graag gedaan!

bron: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com