RallyNieuws
Bart van Heun WRC 2023
©Erik van 't Land | Bart van Heun WRC 2023

Op bezoek bij… Bart van Heun

We spraken af bij hem thuis in de kelder. Op het hofje waar ik de auto parkeerde was het, op een zwak schijnsel van een straatlantaarn aan de overkant na, erg donker. Gelukkig regende het niet meer en kon ik op zoek naar de bewuste kelder. Eén telefoontje en vijf minuten later zaten we onder de trap aan een kop dampende koffie. Het koekje bij de koffie sloeg ik af aangezien ik kort daarvoor nog een volledige maaltijd had verorberd.

In het jaar waarin op de Balkan de oorlog uitbrak, de Euro werd ingevoerd, Hans Wiegel ’s nachts het kabinet Kok ten val bracht, componist Harry Bannink overleed, de Russische MIR in de dampkring verging en Nederland kennismaakte met Maxima, werd in Nijverdal een jongetje geboren. Onder de naam Bart van Heun werd de kersverse zoon van de familie Van Heun in het bevolkingsregister bijgeschreven.

Overstap

Al vanaf zijn vroege tienerjaren beoefende Bart, niet geheel onverdienstelijk, de golfsport. Notabene bij die sport, waar de tijd en rust voor een goede slag genomen moet worden, werd het besluit genomen om over te stappen naar een sport waarbij het snel moet gaan en de klok ongenadig door tikt. Navigeren in de rallysport was wat Bart voor ogen had en de golfsport werd middels een opzegging vaarwel gezegd.

Rudy Schenkeveld & Bart van Heun - Volkswagen Polo Coupe - ELE Shortrally 2017
Rudy Schenkeveld & Bart van Heun – Volkswagen Polo Coupe – ELE Shortrally 2017

Hij kende natuurlijk de Hellendoornrally, waar hij vaak met zijn vader ging kijken. Ook bezochten vader en zoon samen regelmatig het WRC in en om de Duitse plaats Trier. Met de licentie koud op zak kreeg Bart in 2017, terwijl hij bij de ELE Rally stond te kijken op vrijdagavond, een telefoontje. Of hij kans zag om zaterdag te navigeren. Terwijl pa een ritje heen en weer naar Nijverdal deed om de overall en helm te halen, bereidde Bart zich voor op zijn debuut op zaterdag in de Volkswagen Polo Coupé van Rudy Schenkeveld. In zowel de klasse S18 als de klasse RC4 van de ELE Short Rally werden ze eerste. In het algemeen klassement werden ze verdienstelijk tweede.

Afstuderen

In 2024 hoopt Bart af te studeren in Vastgoedkunde. Hij werkte al op de leeftijd van 16 jaar in het familiebedrijf dat VvE’s en vastgoed beheert. Daarnaast is hij een fanatiek sporter. Niet alleen is hij in de auto te vinden, maar ook op de mountainbike. Ook weet hij wel raad met een triatlon.

Joep Lüth & Bart van Heun - Ford Fiesta Rally3 - Rallye Sulingen 2023
Joep Lüth & Bart van Heun – Ford Fiesta Rally3 – Rallye Sulingen 2023

Ondanks alle studie- en alle overige sportieve activiteiten, heeft Bart inmiddels een interessante palmares in de rallysport opgebouwd. Bij diverse rijders en in bijna evenzovele verschillende auto’s, heeft hij genavigeerd. In het seizoen 2023 was Bart in Nederland de vaste navigator van Eduard Eertink in de Toyota GR Yaris. In het buitenland zat hij steevast bij Joep Lüth in de Ford Fiesta Rally3.

Toen Mitchel van den Brink zich meldde, kon hij die kans niet laten schieten en stapte hij, in goed overleg met Eduard, over. Na een succesvolle Hellendoornrally debuteerde het duo op wereldniveau in de nieuwe Central European Rally. Helaas moest het tweetal voortijdig de wedstrijd staken, maar heeft veel geleerd.

Jeroen van Beugen & Bart van Heun - Mitsubishi Lancer Evo X - ELE Rally 2022
Jeroen van Beugen & Bart van Heun – Mitsubishi Lancer Evo X – ELE Rally 2022

“Mijn voorbereidingen zijn altijd hetzelfde,” vertelt Bart. “Het maakt niet uit bij wie, of tijdens welke wedstrijd, ik in de auto stap. Ik zorg altijd dat ik voorbereid ben. Ik heb bijvoorbeeld checklists om te zorgen dat ik altijd alles bij me heb. Ook zorg ik ervoor dat ik vooraf de reglementen ken en weet waar ik wanneer met wat wordt verwacht. Qua notes pas ik me zoveel mogelijk aan het systeem van de rijder. Of ik ambitieus ben? Ja, zeker wel. Echter ook realistisch. De kansen die ik krijg, grijp ik natuurlijk aan, maar ik werk ook hard aan een maatschappelijke carrière.”

Plannen

Plannen voor seizoen 2024 zijn er al wel. “Volgend jaar rijd ik wel weer een aantal wedstrijden met een aantal rijders. Of ik opnieuw met Mitchel aan één of meerdere WK wedstrijden deel zal gaan nemen hangt mede ook van zijn programma af. Voorlopig zit hij de komende weken in de woestijn van Saoudi-Arabië. Daarna zien we wel verder.”

Bjorn Molkenboer & Bart van Heun - Mitsubishi Lancer Evo VI - ELE Short Rally 2019
Bjorn Molkenboer & Bart van Heun – Mitsubishi Lancer Evo VI – ELE Short Rally 2019

Terug in de bovenwereld maakte ik, alvorens via de achterdeur te vertrekken, kennis met de twee flinke viervoeters die ‘niks doen’. Bij het aanschouwen van een paar prachtige mountainbikes werd de hand nog eens geschud, om daarna de donkere avond in te stappen. Op zoek naar de auto op het amper verlichte hofje.

Tekst: Edwin Hengelman

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com