RallyNieuws

Enerverende Exotic Green Rally toch voor Swaanen

Gisteravond even voor 24u kwamen Bob de Jong en Annemieke Hulzebos als winnaar over het finishpodium. Deze overwinning duurde echter niet lang. Na protesten en overleg is uiteindelijk toch Jeroen Swaanen definitief uitgeroepen als winnaar van deze wedstrijd, meetellend voor het Open Nederlands Kampioenschap Rally.

Reden voor dit alles was de drie minuten tijdstraf die zeven teams uitgedeeld kregen welke te maken haden met een extra, ingelaste, tankgelegenheid op de A58 tussen KP1 en KP2, later KP4 en KP5.

Deze tijdstraf zorgde voor verhitte gemoederen en zelfs dreigementen uit het kampioenschap te stappen en de deelname voor volgend jaar in twijfel te trekken. Volgens de rijders en navigatoren was deze straf niet terecht en in strijd met de FIA regelementen. Na de huldiging van de winnaar is tot diep in de nacht overleg geweest. De orginisatie heeft besloten de tijdstraf ongedaan te maken. Reden voor dit nachtelijke overleg is het protest van de getroffen teams geweest. Jeroen kan daarom dus 100 punten meenemen en komt op een totaal van 300 punten. Dat is 60 punten meer dan zijn directe belager Bernhard ten Brinke. Erik Bolhaar staat derde in het kampioenschap met een totaal van 235 punten.

Als gevolg hiervan is het klassement aangepast en is Bob de Jong afgezakt naar een derde plaats. Bernhard ten Brinke werd tweede en Jeroen Swaanen promoveerde naar de eerste plaats.

In de overtuiging in zijn gelijk te staan zette een zeer getergde Jeroen Swaanen en navigator Robin Buysmans een tandje bij om zo maar niets aan het toeval over te laten. Ook Bernhard ten Brinke bleef vol strijden maar kwam, na correctie, amper vier seconden te kort. Net als in de ELE rally bleek het ook in Etten-Leur een seconden strijd te worden Dit ondanks het verschil tussen de oude 2-liter Turbo motor in de Ford Focus WRC en de 1.6-liter Turbo in de Fiësta WRC.

Erik van Loon moest met problemen aan zijn Ford Fiësta opgeven. Na het ongelukkige voorval tijdens de ELE waar hij door een medeweggebruiker uit de wedstrijd werd gereden was het in de Exotic Green Rally zijn eigen motor die niet lekker liep. In het kampioenschap staat hij nu op een zesde plaats met een achterstand van 165 punten op Swaanen.

Deze editie van de Exotic Green Rally bracht op zaterdag morgen 62 equipes aan de start waarvan er uiteindelijk 35 aan de finish verschenen. Onder de uitvallers o.a. Faron van Lieshout die zijn wagen op het dak legde bij de finish van KP2. Ook de uit België overgekomen Vicky van der Walle moest met haar Mini Cooper S al vroeg het strijdtoneel verlaten met een gebroken aandrijfas.

Bij de Nissans waren het Mats van de Brand, Dirk Garvelink en Diter Toprek die de strijd moesten staken. Winnaar in de BioMCN 350Z Challenge is Kevin Kooijman. Theo van den Berg pakte de tweede plaats en Antoine van Biesheuvel reed zichzelf naar een derde plaats.

In de groep N4 ging de overwinning naar Antoine van Ballegooijen en zijn navigator Johan Findhammer. Noortje van Gennip en Sander van Barschot werden tweede en Adwin Hoondert zette zichzelf en zijn navigator Ruud Koole op een derde plaats. Ondanks het uitvallen van Faron van Lieshout gaat hij nog steeds aan de leiding in het kampioenschap met 265 punten. Adwin Hoondert staat tweede op 20 punten achterstand. Martin van Iersel en Sylvia Visser moesten strijd in de klasse N4 staken. De Mitsubishi Evo X raakte op de kop een een sloot.

Tekst: Edwin Hengelman