RallyNieuws
Podium ceremonie - Hellendoornrally 2022
Podium ceremonie - Hellendoornrally 2022

Veel water en publiek bij succesvolle Hellendoorn Rally

Dit weekend werd de Eurol Hellendoorn Rally verreden. Het was de eerste wedstrijd dit jaar die over twee dagen werd verreden. De organisatie kon zich verheugen op een groot startveld waarin de volledige Nederlandse rallytop aanwezig was, aangevuld met namen als Jos Verstappen en Stéphane Levebvre. De winnaar van de WRC2 klasse in de wk strijd in Ieper werd op voorhand al gezien als de gedoodverfde winnaar.

Niet alleen de rijders waren een speler in het spel, ook de weergoden deden een duit in het zakje. Diverse heftige buien veranderden vooral het onverharde deel soms in modderpoelen. Vooral op de proef bij Yperlo kwamen deelnemers daardoor in de problemen. Deze onvoorspelbaarheid van het weer, maakte vooral de bandenkeuze niet gemakkelijk.

Stephane Levebvre & Andy Malfoy - Citroen DS3 Rally2 - Hellendoornrally 2022
Stephane Levebvre & Andy Malfoy – Citroen DS3 Rally2 – Hellendoornrally 2022

Uitslag

De winst was, niet geheel onverwacht, voor Levebvre. Op bijna een minuut achterstand was het Hans Weijs die de tweede plaats voor zich opeiste. Hans zette op de eerste klassementsproef nog de snelste tijd neer. Daarna was het Levebvre die de leiding overnam en de overige 15 proeven op zijn naam wist te schrijven. Hans zat de Fransman vooral in het begin wel steeds op zijn huid, maar nadat Hans op vrijdagavond de motor van zijn Ford Fiesta Rally2 af liet slaan, zat er voor hem niets anders op dan zijn tweede plaats te consolideren. Hij richtte zich verder op de strijd met Jim van den Heuvel en Bob de Jong. Jim van den Heuvel werd uiteindelijk derde op bijna drie minuten achterstand van Levebvre. Op Hans Weijs moest hij bijna twee minuten toegeven. Bob de Jong, die met Hans in de titelstrijd van het ONRK is verwikkeld, haalde de finish niet.

Hans Weijs & Eddy Smeets - Ford Fiesta Rally2 - Hellendoorn Rally 2022
Hans Weijs & Eddy Smeets – Ford Fiesta Rally2 – Hellendoorn Rally 2022

ONRK

In het Open Nederlands Rally Kampioenschap heeft Weijs met zijn overwinning goede zaken gedaan. Of de strijd in Hengelo voortgezet gaat worden is nog niet zeker. Na de crash van Bob gaat het team de komende dagen de schade evalueren. Bob ging er aan het eind van de proef Ypelo-2 hard vanaf en beschadigde zijn Hyundai i20 R5 zwaar. Hans Weijs gaf aan wel in Hengelo te zullen starten, maar met welke auto wist hij nog niet. De auto die hij in Hengelo reed is dan niet beschikbaar.

Jim van den Heuvel & Joeri Dockx - Volkswagen Polo GTi R5 - Hellendoorn Rally 2022
Jim van den Heuvel & Joeri Dockx – Volkswagen Polo GTi R5 – Hellendoorn Rally 2022

Het in massaal toegestroomde publiek was vooral benieuwd naar de prestaties van Jos Verstappen. Na diverse wedstrijden op Belgisch grondgebied, debuteerde hij afgelopen weekend op Nederlandse bodem. Jos bezette uiteindelijk zeer verdienstelijk de vierde plaats in slechts zijn zesde wedstrijd van zijn rallycarrière.

Historics

Bij de Historics begon de vrijdagavond al met veel pech voor Erwin Doctor. Technische problemen aan zijn machtige Ford Escort verhinderden dat hij op vrijdagavond kon starten. De winst ging naar Kevin Abring in een Lancia Delta HF Integrale 16v. De tweede plaats was voor Piet-Hein van der Heijden in eveneens een Lancia Delta. Duco Hoekstra wist zijn Volvo 242 op de derde plaats neer te zetten.

Short Rally

Aangezien er een aantal wedstrijden in het Short Rally Kampioenschap weg zijn gevallen, telde de vrijdagavond mee voor dit kampioenschap. Bart Geerdink wist nipt te winnen voor Ramon van de Lindeloof. In de Twente Rally gaat de strijd in dit kampioenschap verder.

GR Yaris Challenge

Het kampioenschap in de GR Yaris Challenge werd in Hellendoorn definitief beslist. Winst was er voor Yannick Vrielink, die in het algemeen klassement de top-10 wist af te sluiten. Het hele jaar was Yannick de snelste en in Hellendoorn kon hij zich tot kampioen laten kronen. Daarnaast maakt Yannick ook nog kans op het kampioenschap bij de Junioren, het Nederlands Rally Kampioenschap en de titel in de klasse NC2/RC2. In de Twente Rally zal nog één keer alles uit de kast moeten halen om aanspraak op deze titels te kunnen maken.

Tekst: Edwin Hengelman

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com