RallyNieuws

Vooruit in het klassement

De echte beproeving tijdens de special stage van Calama naar Iquique vormden de immense duinen tijdens de laatste 150 km. Het Eurol Veka MAN rally team had met Marcel van Vliet (7e) en René Kuipers (11e) weer twee trucks voorin. Peter Versluis stond uren stil na een gat in zijn motorblok en knokt zich terug naar het bivak. Andrey Karginov   was opnieuw de snelste vrachtwagenpiloot, Gerard de Rooy behoudt de leiding.

De negende etappe opende op ruige gravelwegen bezaaid met stenen. Vanaf de start mengde Marcel van Vliet zich voorin. In zijn bekende beheerste stijl bracht hij zijn rode MAN als zevende binnen, waarbij Marcel in de duinen nog twee plaatsen won. Niet gek met de wetenschap dat de coureur voornamelijk in Dubai woont. Met het prima dagresultaat klom Marcel van Vliet van de 10e naar de 8e plaats in het algemeen klassement.

René Kuipers belandde in het eerste deel van de etappe in een rivierbedding na een klein navigatiefoutje. Een hachelijk avontuur langs afgronden van 3 à 4 meter volgde. “Eén foutje en we lagen beneden.” Terug op de goede route pakte René veel tijd terug in de duinen dankzij sterk navigeren van Moi Torrallardona. “We zijn op ons eigen tempo door gegaan en het lukte uitstekend om de duinen te lezen. We gingen heel soepel door de duinen.”

René Kuipers toonde zich na de finish bovendien een echte liefhebber. De coureur nestelde zich op een stoel om te genieten van de deelnemers die van de metershoge duin naar beneden denderden op weg naar de finish. “Die kolossale zandhoop is geweldig. Dit is echt genieten.” Ook René Kuipers won een positie in het algemeen klassement en is nu negende algemeen.

Bij de motoren onderstreepte Marc Coma zijn hegemonie met zijn tweede dagzege. Stéphane Peterhansel knabbelde aan de leidende positie van Nani Roma door zijn derde etappe te winnen.

Etappe van morgen: zware tweetrapsraket
De rit van Iquique naar Antofagasta wordt opgedeeld in twee delen. In het eerste bedrijf daalt de Dakar karavaan vanuit het bivak af richting de kustlijn van de grote oceaan. En daarvoor moet 200 kilometer aan zand en duinen worden overwonnen. In het tweede deel wacht het door velen gehate fesh-feshzand. Als grande finale van de etappe over 631 km verkennen de rijders krappe mijnweggetjes waar ze nabij Antofagasta worden verwelkomd door de Ark van La Portada, een door de golven uitgehouwen rots die als een poort in de zee staat.

FERM Dakar fact: waterdragers
De waterdrager is een fenomeen dat hoort bij de Dakar Rally en dan met name bij de motorrijders. Michael Metge, steun en toeverlaat van Cyril Despres, en Jordi Viladoms, rechterhand van klassementsleider Marc Coma, leggen uit wat dit inhoudt. “Vroeger moest je op stel en sprong je materiaal opofferen aan je kopman en was je onderweg met een pakket aan reserve-onderdelen”, aldus Viladoms. “Maar de motoren hebben gewonnen aan betrouwbaarheid, dus die onderdelen nemen we nu niet meer mee en onderdelen afstaan is minder vaak nodig.” Het wisselen van de wielen is nog wel actueel, benadrukt Michael Metge: “De eerste dag van de marathonetappe naar Uyuni heb ik heel zuinig gereden, zodat we ‘s avonds mijn wielen in de motorfiets van Cyril konden steken.” De titel ‘waterdrager’ is tegenwoordig dan ook minder treffend. “We helpen elkaar, sleutelen samen en steunen elkaar. De titel ‘assistent’ past veel beter”, concludeert Jordi Villadoms, die zelf derde staat in het algemeen klassement.

Bron: FERM World Rally Team

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com