RallyNieuws

Emotionele overwinning Latvala tijdens de rally der rally’s

Emotionele overwinning Latvala tijdens de rally der rally’sMet een voorsprong van 3.6 seconden wist het Finse duo Jari-Matti Latvala en Miikka Antila de 2014 editie van de Neste Oil Finland Rally op hun naam te schrijven. Een wedstrijd die ook wel de “Formule1 van de bossen” wordt genoemd, vanwege de hoge snelheden op het onverhard. Op de tweede plaats waren het Sébastien Ogier en Julien Ingrassia voor te blijven. Daarmee bezet het team van Volkswagen Motorsport de eerste twee plaatsen in het eindklassement. Andreas Mikkelsen zette zijn Polo R WRC op de vierde plaats in het klassement.

Op donderdag pakte Latvala reeds de koppositie in zijn thuiswedstrijd. De zware regen, die begon net voor de start van de eerste proef begon te vallen, kwam hem goed uit. De banden hadden hierdoor een goede grip op het gravel. Op sommige plaatsen reed hij zelfs harder dan in het droge gedacht werd. Hij voelde zich in deze elementen op zijn gemak in zijn Volkswagen Polo R WRC.

Ogier nam minder risico vanwege de waterpoelen die ontstaan waren. Desondanks was hij over de eerste dag tevreden aangezien die volgens plan ging. Andreas Mikkelsen had zich goed voorbereid aangezien deze wedstrijd zwaarder is dan de Rally van Polen was. Met nog vele klassementsproeven de volgende dagen was hij niet ontevreden.

Op de vrijdag was het opnieuw Latvala die ongenaakbaar was. Ondanks dat hij zelf aangaf dat zijn pace notes van de nieuwe proeven nog niet helemaal goed waren en hij zo af en toe wat had laten liggen door soms te hard te willen gaan. Latvala liet de tijden van Ogier voor wat ze waren en concentreerde zich helemaal op zijn eigen wedstrijd.

Ogier zat aan de grenzen van zijn kunnen. Ook zijn wagen liep perfect maar tegen de ontketende Fin kon hij niets inbrengen. Desondanks genoot hij van iedere kilometer op snelheid in de bossen. Mikkelsen voelde zich op de vrijdag proeven beter dan op donderdag. Op zaterdag verwacht hij nog meer te kunnen geven en om de vierde plaats te kunnen vechten.

Op zaterdag sloeg het noodlot voor Latvala toe. Hij raakte op de zevende proef een kuil en beschadigde daarbij de remleiding van het rechter voorwiel. Op de verbindingsetappe probeerde  de Fin het probleem te repareren, zonder succes echter. Zijn teamgenoot Ogier, die zijn Polo R WRC ook op dezelfde kuil beschadigde, kon een achterstand van ruim 30 seconden terugbrengen tot een 3.4 seconden aan het einde van de zaterdag.

Op zondag, de vierde en laatste dag van de Neste Oil Finland Rally, moest Latvala deze kleine voorsprong zien te behouden. Hij wist even uit te lopen naar vijf seconden voorsprong maar Ogier drong toch echt aan totdat het verschil bij de start van afsluitende Powerstage nog slechts 3.6 seconden bedroeg.

Met snelheden tegen de 200 km/u zetten de twee toprijders van Volkswagen alles op alles om de Powerstage te winnen. Dat lukte Ogier met slechts één tiende van een seconde. Daarmee krijgt hij de extra drie bonuspunten voor het klassement toebedeeld maar de algehele overwinning was voor Jari-Matti Latvala en zijn navigator Miikka Antilla. Aan de finish zei hij dat het winnen van zijn thuisrally belangrijker was dat het kampioenschap. In het kampioenschap staat hij nu  44 punten achter Sébastien Ogier.

Latvala had in de voorbereiding op deze wedstrijd de hulp gezocht van een mental coach. Dit omdat hij een grote druk voelde door de hoge verwachtingen van het publiek en omdat Latvala zelf bijzonder gemotiveerd was. De mental coach moest hem helpen dit alles te kunnen verwerken en ervoor zorgen dat Latvala ontspannen in de wagen zat.

De beide podiumplaatsen leverden Volkswagen 43 punten op in het klassement voor constructeurs. Zij gaan nu met 305 punten aan de leiding, 175 punten meer dan het Citroën Total Abu Dhabi WRT. Daarmee stevenen ze opnieuw op het kampioenschap af.

Tekst: Edwin Hengelman