RallyNieuws
Troela
Troela

Mooie dag

Drie keer is scheepsrecht. Na de Köln Ahrweiler rally in november 2019, de ELE in oktober 2021 was het afgelopen weekend eindelijk tijd voor drie keer is scheepsrecht: de Drenthe rally 2022. En ik had er zin in omdat alles weer kan. Maar als voorzichtig ingesteld persoon was het direct ook wel weer spannend. Alles kan namelijk weer. Zou het niet te druk zijn?

Als echte Nederlander had ik in de week voor het evenement uiteraard twee kaarten in de voorverkoop besteld. Dat scheelde toch mooi € 7,50 zeg maar iets meer dan 3 liter benzine. Hoewel, als u dit leest kan het ook zo maar 2 liter zijn. Nadeel was wel dat wij even in een soort Olympische topsportbubbel moesten om onbesmet zaterdag 12 maart 2022 te halen. En dat lukte.

Batterijen van de zak-Canon opgeladen, rugzak gepakt en op naar het niet eens zo ver weg gelegen Assen. De smurfblauwe Focus maar weer eens aangeslingerd. Die wist ook niet wat hem overkwam. Bijna 170 kilometer rijden op 1 dag, dat was heel erg lang geleden. Op de weg naar ons nationale motorcircuit dacht ik even terug aan vroeger toen de Zuiderzeerally op hetzelfde circuit werd verreden. Over de Zuiderzeerally gesproken, hopelijk volgend jaar weer een ‘normale’ (thuis)wedstrijd. Nu waren er wel proeven bij Kampen maar die waren niet toegankelijk voor publiek. Kampen, mijn geboorteplaats en de plek van mooie rallyproeven. Ik fiets er regelmatig dus ken de wegen daar uit mijn hoofd. De verleiding om te gaan kijken was er maar ik heb het niet gedaan.

Rally op circuit is dat eigenlijk wat, vroeg niemand in het bijzonder. Ik ben er bekend mee door Zandvoort en de edities van de Zuiderzeerally op Assen. Hele dag op tribune is toch wennen voor een rallyfan. Maar dat valt in de praktijk best mee. Leuk stuk onverhard met het nodige driftwerk achter de hoofdtribune, een mooi stukje Micky Mouse proef met vele snokstokberoeringen, te bekijken vanaf een talud en als laatste het oude lichaam even neervlijen op de Geert Timmer tribune voor een stukje rallysportbeleving van ver af maar vanaf de zitplaats wel twee proeven tegelijk kunnen zien. Trouwens op het talud bij dat bochtige baantje was het heerlijk liggen uit de wind in de zon. Even de ogen dicht maar niet zo lang dat de slaap op zou komen. Ik moest terugdenken aan een jaar of 28 (29?, 30?) geleden dat ik op een ander talud maar wel op hetzelfde circuit lag in een al even aangename zon maar met nog hogere temperaturen. Het leek wel gisteren. De tijd gaat hard.

Hoe zou het voor de equipes zijn, rally rijden op een circuit? Voor hen is het gewoon zo hard mogelijk rijden zonder in de problemen te komen, geen verschil wat dat betreft met buitenproeven. De problemen op een circuit zijn uiteraard van een andere orde dan de problemen op buitenproeven. Bij de eerste heb je grindbakken en uitloopstroken en zeker geen sloten en bomen. Hoewel er op het circuit uiteraard ook stukken onverhard in de proeven zitten waar de echte rallybeleving weer richting de 100% gaat. Over die grindbakken gesproken, jammer dat Jos Verstappen niet aan de start verscheen. Op de oorspronkelijke datum van dit evenement zou hij wel rijden. Ik had een prachtige rake en scherpe grap voorbreid maar die blijft nu helaas ongebruikt.

Ook was er nog een korte demo door veruit de leukste van de tweeling Coronel met zijn Beast. Wat een bruut apparaat en wat een veerweg! De dikke BeeeMmmmWeee van Dirk de Boer stond er even naast en paste volgens mij 4 keer in dat woestijnbeest.

Als behoorlijke uitzondering op het normale rallybezoek heb ik ook weer eens een keer een huldiging gezien. Mooi podium, slechte muziek en enkele persoonlijke bekenden met een beker. Dat maakt zo’n huldiging extra leuk.

En nog even over de auto die Van Loon bij zich had:

WAUW!!!!!!!!!!!!!

Alles terugkijkend en evaluerend vond ik het een geslaagde dag. Wat mij betreft volgend jaar maar weer. Een of twee keer per jaar zo’n rally op en rondom een circuit is helemaal niet verkeerd.
Het was ook aangenaam weer (als je uit de wind stond ten minste) dus als ik een rapport zou moeten opmaken zou het eindoordeel zijn: het was een mooie dag.

Het was een mooie dag. Een mooie dag om de realiteit even achter je te laten. Een mooie dag om even niet te denken aan die ellendige en onzinnige oorlog die op slechts drie grensovergangen van ons vandaan wordt uitgevochten. Gewoon even een mooie dag.

Tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com