RallyNieuws
Troela
Troela

Rallykwie: Een klein stukje Wevers

In deze COVID19-editie van Troelatalk neem ik u bij gebrek aan actuele rallyinspiratie mee terug naar een herinnering uit 2004, het jaar waarin Hyves begon. Wie kan zich dat nou niet herinneren? Nou ik dus, daarom heb ik het opgezocht. Dat begin dat jaar de radardetector niet meer in een auto gebruikt mocht worden dat weet ik dan wel weer.

In 2004 bezocht ik voor het eerst de Rally de Wallonie. Mijn eerste Franstalige rally. En dat met mijn woordenschat die zich beperkt tot bouvoir, manger en ou la la. En natuurlijk alle Franse woorden die in het Nederlands ook gebruikt worden. Het viel echter mee om te communiceren. Opeens herinner je je toch weer woorden van de twee jaar Havo-Frans die ergens zijn blijven hangen. De woordenschat blijkt dan veel groter te zijn dan enkele woorden. Wat een schat, wat een rijkdom! En natuurlijk kun je door gericht met je armen te vlerken ook nog behoorlijk wat begrijpelijk maken zonder een taalkunstenaar te zijn.

Enfin, je suis a Namur, beter gezegd, in de buitenstad Jambes waar de service is ingericht. Vanaf daar is het een klein stukje rijden naar de klassementsproefproef Naninne. Een bekend punt van die proef is de jump. Een rechte onverharde weg wordt doorkruist door een verharde weg die hoger ligt. En als je dan snelheid en hoogteverschil combineert, dan wordt er gesprongen met rallyauto’s. Vinden rallyfans altijd mooi, vliegende auto’s. Kijk maar naar de hordes fans die in Finland bij de open kampioenschappen autovliegen staan te kijken.

Terug naar Naninne 2004. Links in de verte komt er een rode Toyota Corolla WRC aan. Gave auto, toen en nu nog steeds. Hij gaat hard. De u vast niet geheel onbekende Erik Wevers zit achter het stuur. Naast hem zit zoals altijd in die tijd navigator Michiel Poel. Samen vormen ze het komische rallyduo. Kent u die onboard beelden van Frank Verhoeven? Ze rijden een proef, volgens mij in de Hellendoornrally, en in de nabije verte ligt een verkeersdrempel. Wevers vraagt aan Poel of het vol kan. Poel antwoordt iets in de trend van ‘het is een WRC daar moet hij (zij?) maar tegen kunnen’. Duimpje omhoog, vind ik leuk, moet ik om lachen. Ergens in het omvangrijke rallyvideobandenarchief heb ik het moment nog. Ooit ga ik alle banden nog eens digitaliseren. Maar dat neem ik mij al heel lang voor. Ik ben benieuwd hoe lang ooit nog in de toekomst blijft liggen.

Wederom terug naar de jump van Naninne 2004. Zou Wevers aan Poel hebben gevraagd of het vol kon? Geen idee, maar als dat wel zo is, dan zal Poel wel ‘ja’ hebben gezegd want het werd een verre sprong waarbij de rode schone op haar (zijn?) neus landde. Daarbij brak een stukje bodywork af. Direct dacht ik: dat wil ik hebben. Waarom, geen idee. Het overkwam mij gewoon. Het afgebroken stuk bodywork werd snel door een vrouwelijke marshal van het parcours verwijderd. Ze liep daarna richting een afvalzak om het weg te gooien. Ik riep echter iets tegen haar en maakte gebaren dat ik het wel wilde hebben. Raar maar waar maar ze begreep mij en bracht mij dit rallykwie. Uiteraard moest er een foto gemaakt worden. Een van de andere marshals, een oudere man zonder gebit, zag dat en wilde ook poseren met de trofee en zo geschiedde.

Ik heb het kleine stukje Wevers nog steeds. Twee weken geleden kwam ik op zolder het stukje Wevers weer tegen bij een zoektocht naar een spelcomputer, die trouwens nog steeds niet is gevonden. Ach ja, mooie herinnering, zowel het rallykwie als de spelcomputer. Iets verder op zolder zag ik nog een stuk rallyauto liggen. In plaats van rood met witte letters is dit stuk wit met rode letters. De sponsornaam is precies hetzelfde en beide stukken auto lijken wel erg op elkaar. Bijzonder. Hoe kom ik aan dat witte gedeelte? Almere misschien, daar werd ook gesprongen. Ik heb er lang over nagedacht maar moet u het antwoord schuldig blijven.

In gedachten zie ik de rode Toyota Corolla WRC weer voorbijvliegen, een mooie herinnering. Het mooie van herinneringen is dat je kunt ze direct kunt oproepen als je dat wilt. Daar kan geen videoband, of gedigitaliseerde versie daarvan, aan tippen. Maak herinneringen, tijdelijk even wat minder, en geniet ervan zo lang je kunt.

Blijf veilig en gezond, houd rekening met en let op elkaar!

tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com