RallyNieuws
Troela
Troela

Rallyridder

Een kort nieuwsbericht kwam begin dit jaar voorbij ergens op het wereldwijde web. Henk Vossen rijdt de Monte Carlo rally. Dit keer samen met Annemieke Hulzebos. Niets nieuws onder de zon eigenlijk want dat doet hij toch al jaren want een Monte Carlo rally zonder Henk Vossen is toch niet compleet?

Toen ik mijn intrede deed in de rallywereld (als kijker voor als u mij niet kent) reed Henk Vossen ook al mee. Een snelle zoektocht leerde dat hij al sinds 1968 rally’s rijdt. Zeg maar het jaar dat de schrijver van dit stuk nog op de kleuterschool zat en niet eens wist wat een rally was en nog nooit in een auto had gezeten.

Heel mijn rallykijkgeschiedenis, die ondertussen al het 35e jaar ingaat, reed Henk Vossen mee. Ik herinner mij nog het Japanse slagschip de Galant, de onovertroffen en werkelijk schitterende Ford Escort Cosworth, een hele reeks Japanse automobielen met nummers, variërend van 6 tot en met 10, een Japanse WRC en toen ook weer een werkelijk schitterende Ford Fiesta R5. U proeft misschien een lichte voorkeur voor een bepaald merk en dat betekent dat er niets mis is met uw smaakpapillen.

Na al die jaren zijn er eigenlijk wel wat herinneringen wat Henk Vossen betreft, waar ik er nu 2 uithaal. De keer op de service dat er iets raars onder de Evo van Henk Vossen lag. Het leek wel een waterbed voor een baby, een soort grote ballon of een skippybal maar dan met een slurf eraan vastgemaakt. Die was aangesloten op de uitlaat van de auto. De motor werd gestart, het gaspedaal ingeduwd en heel langzaam vulde het rubberen ding zich met uitlaatgas waardoor de auto langzaam omhoog kwam. Een soort krik zeg maar. Ik heb deze uitvinding nooit weer terug gezien.

De andere herinnering was op een proef ergens in de buurt van Wouw of de Wouwse plantage. Een stuk onverhard met hier en daar een plas water. Aan de overkant van de weg stond een bevriende rallyfotograaf. Henk Vossen kwam er aan en reed een compleet andere lijn dan iedere andere deelnemer waardoor hij met de linkerachterband de plas raakte en de rallyfotograaf omtoverde tot een man met moddervlekken. Als wij met onze groep rallyvrienden ergens zijn en het is modderig dan waarschuwen wij nog steeds dat je moet oppassen voor een ‘Vossenstreek’, dus een modderbesproeiing. Of hij het met opzet deed is nog steeds in nevelen gehuld.

Een vrouw vraag je nooit naar haar leeftijd want dat schijnen ze niet zo leuk te vinden. Een man schijnt daar minder moeite mee te hebben. Daarom vond ik de leeftijd van Henk Vossen op het wereldwijde web, hij wordt dit jaar 78 jaar. In de artikelen die ik over hem kon vinden wordt zijn meer dan gemiddelde leeftijd altijd aangehaald. Blijkbaar is het bijzonder om op die leeftijd nog aan rally’s mee te doen. Maar zeg nou zelf, je bent toch zo jong als je je voelt? Leeftijd is toch slechts een getal? Wie weet voelt hij zich wel 40 en voor je het weet wordt 78 gewoon geaccepteerd als het nieuwe 40, met dank aan Henk Vossen.

Een kleine steekproef in persoonlijke kring wees trouwens uit dat 100% van de mensen geen rally’s reden toen ze 78 werden. Later bleek dat ze beiden geen rijbewijs hadden dus of de steekproef helemaal representatief was weet ik nu eigenlijk niet.

Ik las ook dat Henk Vossen twee maal een Koninklijke onderscheiding heeft ontvangen voor zijn verdiensten in het maatschappelijke leven. Een dubbele onderscheiding schijnt heel bijzonder te zijn. Hij is onder andere ridder. Dat bracht mij op een idee.

Zou hij voor zijn verdienste voor, en lange loopbaan in de rallysport ook niet een prijs verdienen? Bestaat er in de rallysport al zoiets als de onderscheiding Ridder in de orde van de prachtige donut? Of de orde van de hevige hairpin? Of de orde van het overmatige overstuur? En wat zijn de versierselen? Een harnas, een schild en een zwaard? Dat harnas zou lekker veilig zijn maar in een rallykuipje stappen met dat zwaard aan een gordel lijkt mij niet echt aan te raden. Toch een rallylintje dan maar. Uiteraard rood-wit gekleurd en met een gouden ridderhelm er onderaan.

Ik heb veel respect voor mensen die zoveel mogelijk doen wat ze leuk vinden en daar zo lang het kan mee doorgaan. Ik hoop daarom dat Henk Vossen nog jaren rally’s blijft rijden.

Tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com