RallyNieuws
Pascal de Baar - Renault - Dakar 2016

Snelle assistent van Mammoet Rallysport neemt stokje over

Pascal de Baar heeft in de derde etappe van de Dakar Rally de eer van Mammoet Rallysport hoog gehouden. “Het is heel vervelend dat Martin er niet meer bij is, maar wij gaan ons best doen om toch met een aansprekend resultaat deze Dakar te volbrengen,” aldus de rallyrijder uit Beekbergen.

Vandaag stuurde De Baar met behulp van navigator Wouter de Graaff en monteur Martin Roesink de Renault naar een prima elfde plaats. In het algemeen klassement stormde het trio de top tien binnen. De Mammoet equipe is opgeklommen naar een negende positie.

Op het WRC-achtige parcours tussen Termas de Rio Honda en San Salvador de Jujuy gaf de equipe van Mammoet Rallysport 9 minuten en 37 seconden toe op winnaar Martin Kolomy. De klassementsproef werd door de barre weersomstandigheden in Argentinië opnieuw ingekort. De rijders kregen niet de geplande 314 kilometer voor de kiezen, maar slechts 187. “Het was een prachtige proef,” aldus Pascal de Baar. “Ik ben geen echte rallyrijder, maar voor Martin was dit een uitstekende proef geweest.”

Maar ook Pascal en zijn co-piloten Wouter de Graaf en Martin Roesink lieten dinsdag zien wel degelijk uit het goede rallyhout te zijn gesneden. De Baar kweet zich uitstekend van zijn nieuwe taak. De waterdrager is na de dramatische uitschakeling van Martin van den Brink plotseling kopman geworden. Dat vraagt om aanpassingen. Ook bij De Baar. “Ja, deze nieuwe rol geeft mij wel iets meer druk. Ik ben gewend om te volgen en ik heb altijd in dienst van een ander gereden. Nu moeten wij de knop omzetten en dagelijks zo goed mogelijk presteren.”

Mooi feestje
Op het uitdagende parcours kwam Pascal de Baar uitstekend voor de dag. “We hebben heerlijk gereden. Het was een prachtige route door de bossen. Eerst omhoog en later weer naar beneden. De paden waren spekglad en het regende. We hebben echter geen risico´s genomen. We zijn zeer tevreden met dit resultaat. De proef was kort, maar wel erg intensief. Het was een mooi feestje,” aldus de 46-jarige coureur uit Beekbergen.
Het rallyfeestje van vandaag stond in schril contrast met de teleurstelling van gisteren. Ook voor Pascal de Baar was het een ´zwarte maandag´. “Ja, het was gisteren een zwarte dag. Het is vreselijk om te zien hoe het werk van het afgelopen jaar of zeg maar gerust de afgelopen twee jaar zo voor je ogen wordt vernietigd.”

Pascal, Wouter en Martin waren maandag snel ter plaatse toen de equipe van Martin van den Brink stil stond. “We zijn natuurlijk gestopt. Maar op dat moment was er al geen redden meer aan. Na een minuut of vijf stuurde Martin ons weg. Het heeft geen zin om te wachten zei hij.”

De snelle assistent van Mammoet Rallysport eindigde nog als achttiende. Die prestatie was een voorbode voor het sterke optreden van vandaag. “Ondanks dat er meer druk bij ons ligt moeten we rustig blijven. De tactiek is gewijzigd. Wij moeten het stokje van Martin overnemen. We hebben inmiddels via andere teams een vorm van assistentie kunnen regelen. De saamhorigheid in het deelnemersveld is groot. Wij hebben de afgelopen jaren ook het nodige krediet opgebouwd. Dat merk je nu heel goed door de hulp die wordt aangeboden van diverse kanten.”

Op een slimme manier
Voor Pascal de Baar, Wouter de Graaff en Martin Roesink heeft de Dakar Rally een totaal andere wending gekregen. Daar hoort ook een koerswijziging wat betreft de ambities bij. “Ja, alles is anders nu. Wij willen er alles aan doen om met Mammoet Rallysport toch met een goed gevoel naar huis te gaan. We zullen op een slimme manier moeten proberen in de top tien te eindigen. We zullen echter geen overbodige risico’s nemen.”

Woensdag wacht een nieuwe uitdaging voor De Baar en zijn manschappen. De vierde etappe vormt het eerste deel van de marathon-etappe. De trucks worden na de etappe over 419 kilometer in het parc fermé geparkeerd en dan mag er niet meer aan de vrachtauto worden gesleuteld. De 12 jaren Dakar-ervaring van Pascal de Baar en het technische vermogen van Wouter de Graaf en Martin Roesink kunnen morgen en donderdag wel eens een belangrijke rol gaan spelen.

Na de enorme teleurstelling van maandag ligt er misschien toch nog iets moois in het verschiet voor de formatie van  Mammoet Rallysport.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com