RallyNieuws

Topprestatie van Paradigit Rallyteam in Rallye Sulingerland

Topprestatie van Paradigit Rallyteam in Rallye SulingerlandAfgelopen weekend heeft het Paradigit Rallyteam deelgenomen aan de Duitse Rallye Sulingerland. Een rally die alles in zich heeft, landelijke klassementsproeven afgewisseld met een industrieproef en op zaterdag de beruchte twintig kilometer lange klassementsproef op het militaire terrein, IVG Gelände.

Door het sterke startveld, waaronder de toppers van de Deutsche Rallye Meisterschaft en het Nederlands Kampioenschap, waren de verwachtingen vooraf niet hoog. Daarnaast ontbrak het aan de benodigde terreinkennis en met de mogelijkheid om de klassementsproeven maar twee keer te verkennen kon deze ook niet verkregen worden. Heel voorzichtig werd gehoopt op een plaats in de top 5.

Arjen de Koning / Sander van Barschot
Vrijdagavond werd er relatief rustig gestart om Arjen weer te laten wennen aan de bochtensnelheid en het late remmen van de Mitsubishi Lancer Evo X R4. Tijdens de beroemde rondkoers op het industrieterrein werd het vertrouwen weer helemaal terug gevonden. Op een zevende plaats algemeen werd de eerste dag van de rally met een goed gevoel afgesloten.

Zaterdagmorgen werd er geprobeerd om het tempo op te voeren. Dit bleek echter geen gemakkelijke taak, de eerste keer op het militaire terrein werd er erg veel tijd verloren. Dat terreinkennis er in deze rally zekers toedoet bleek op de tweede doorkomst, Arjen en Sander waren maar liefst 45 seconden sneller.

Door het wat meer Nederlandse karakter van de daarop volgende klassementsproeven kon het tempo nu wel opgevoerd worden en groeide het vertrouwen. Met nog acht klassementsproeven te gaan was er een voorsprong van 10 seconden op Piet en Max. Het werd stuivertje wisselen om de beste tijden maar het vertrouwen bleef groeien bij Arjen. De voorsprong was na de laatste klassementsproef opgelopen naar 40 seconden. In het algemene klassement bleef het duo ook maar stijgen, het lukte Arjen en Sander om er een podiumplaats uit te slepen, ze werden 3e algemeen.

“We kijken terug op een zeer mooie en goed georganiseerde rally, zonder ook maar enige problemen aan de auto. De R4 is echt een superauto, we moeten nu alleen nog proberen het volledige potentieel van de auto te gaan benutten” laat Sander weten.

Piet van Hoof / Max Jacobs
De eerste klassementsproeven op vrijdagavond werden gebruikt om het ritme van de vorige rally, die inmiddels al weer zes weken geleden was, terug te vinden. Daarna stond de klassementsproef op het industrieterrein op de planning, iets wat Piet normaal niet zo ligt. Echter tot verrassing van de equipe zelf konden ze het tempo ondanks een remfoutje toch redelijk volgen en werd er maar een handvol seconden verloren op de concurrentie. De avond werd afgesloten op een zesde plaats algemeen, 0,4 seconden voor teamgenoten Arjen en Sander.

De zaterdagochtend klassementsproef op het militaire terrein was nagenoeg hetzelfde als die van 2013, echter werd hij deze keer in omgekeerde richting verreden waardoor het eigenlijk een totaal nieuwe klassementsproef werd. Dit was goed terug te zien in de tijden, Piet en Max verloren op deze klassementsproef veel terrein op de Duitse toppers.

Tijdens de middagproeven werden er op de meer vertrouwde klassementsproeven zeer goede tijden op de klokken gezet. Constant was het duo in de top 5 algemeen te vinden. “Alleen de 10 km lange klassementsproef bij Asendorf liep niet lekker, het lukte ons om een of andere reden niet om daar het ritme te vinden. Dit gecombineerd met oponthoud door een langzame deelnemer op de laatste proef, betekende we dat we een 30-tal seconden hebben toegegeven op een zeer sterk rijdende Arjen en Sander” aldus Max. Piet en Max maakten het feest voor het Paradigit Rallyteam compleet, ze werden vierde algemeen en pakten zelfs de eerste plaats in de groep N, voor veelvuldig Duits groep N kampioen Gassner!

Het Paradigit Rallyteam deed ook goede zaken voor de kampioenschappen, beide equipes scoorden de volle mep, 100 punten! Arjen en Sander voor het Nationaal Nederlands Rally Kampioenschap, Piet en Max voor het Open Nederlands Rally Kampioenschap.

De volgende rally waar het team aan deel zal nemen is op Zaterdag 17 mei, de Sezoensrally rondom het Belgische Bocholt.

Tekst: PB Paradigit Rallyteam