RallyNieuws
Bernhard ten Brinke & Davy Thierie - Skoda Fabia R5 - ELE Rally 2016
Bernhard ten Brinke & Davy Thierie - Skoda Fabia R5 - ELE Rally 2016

53e ELE Rally bedient petrolheads nog meer

Reikhalzend wordt uitgekeken naar het 53e ELE-weekend. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei staat Zuidoost-Brabant wederom geheel in het teken van rallysport. Vanuit het inmiddels befaamde SchippersStop Rallydorp in Veldhoven gaan een kleine honderd équipes de strijd met elkaar aan in drie wedstrijden: de 53e ELE Rally, de 2e ELE Shortrally en de 2e ELE Legend. De succesformule van 2016 vormt daarmee opnieuw de basis, terwijl de terugkeer van het Historic klassement en het debuut van de R5 Challenge de petrolhead dit jaar nóg meer op zijn wenken bediend!

Gewenste Historic ELE Rally keert terug

Met high-tech rallyauto’s in de ELE Rally en nostalgische klassiekers in de ELE Legend is het ELE-weekend bij uitstek veelzijdig. Toch zag Stichting ELE Rally ruimte voor de terugkeer van de Historic ELE Rally, die in het begin van dit millenium voor het laatst gereden werd. Wedstrijdleider Radboud van Hoek legt uit: “Natuurlijk biedt de ELE Legend een podium voor rallyrijden met klassiekers. Maar in tegenstelling tot de rally, is het in de ELE Legend geenszins de bedoeling zo snel mogelijk te rijden. We doen dit voor coureurs die graag met een klassieke rallyauto zo snel mogelijk willen rijden. Met de herintroductie van de Historic ELE Rally & Historic ELE Shortrally voorzien we in deze behoefte.” Deelnemers aan de historic maken gewoon onderdeel uit van het rally- of shortrally-deelnemersveld. Daarmee gaan zijn ook de strijd aan met moderne auto’s. Van Hoek beaamt: “Dat onderstreept eens te meer de veelzijdigheid van de ELE. Goed voor de rijders, maar ook het publiek is winnaar. Want zeg nou zelf; wat is mooier dan een oude klassieker in volle drift?”

Primeur in ELE Rally

Naast de terugkeer van de Historic ELE Rally en Historic ELE Shortrally, kent het ELE-weekend ook nieuwe elementen. Meest in het oog springend is het debuut van de Dutch R5 Rally Challenge. Op initiatief van voormalig Nederlands rallykampioen Bob de Jong vindt in dit drie wedstrijden tellende kampioenschap een onderlinge strijd plaats tussen équipes die een auto uit de indrukwekkende R5-klasse aan de start brengen. De Jong rijdt zelf een Citroën DS3 R5 en nam in 2016 deel aan het Belgisch rallykampioenschap, waarin veel rijders al met een R5-bolide rijden. “Dat is prachtig! Er is daar een enorme competitie en vrijwel alle merken met een R5 mengen zich in de titelstrijd”, aldus De Jong, die zag dat in Nederland de toprijders die wel over een R5 auto beschikken elkaar eerder meden dan opzochten. “En dat is jammer. Niet alleen voor de rijders, maar ook voor het publiek en voor de uitstraling van de Nederlandse rallysport. De Dutch R5 Rally Challenge biedt een podium om met elkaar de strijd aan te gaan”, besluit de Jong, die kan rekenen op ruime interesse. Inmiddels heeft een aantal deelnemers toegezegd deel te nemen aan de Dutch R5 Rally Challenge.

Nieuw parcours ELE Shortrally

Met klassementsproeven in de regio Veldhoven-Eindhoven-Helmond is er voor iedereen in de regio wel een klassementsproef dichtbij. En door het hertekenen van diverse klassementsproeven blijft de ELE 2017 ook voor de doorgewinterde rallyrijder een échte uitdaging. “Ten opzichte van vorig jaar worden een aantal klassementsproeven in tegengestelde richting verreden, terwijl enkele andere proeven compleet hertekent zijn”, vertelt Van Hoek. “Ook deze ELE wordt weer een ware uitdaging, met alle ingrediënten die de ELE kenmerken; rijden op verhard en onverhard, van middag tot in de nacht. Het zit er allemaal in!”

De grootste verandering kent de ELE Shortrally, waarvan het parcours volledig nieuw is. “Vorig jaar beleefden shortrally-deelnemers op vrijdagavond het rijden in het donker. Dit jaar wacht hen een nieuwe ELE-beleving; op zaterdagmiddag zullen zij de beproeving van ELE-klassiekers als KP Strijpse Kampen en KP Wintelre moeten doorstaan!”, lacht van Hoek, wetende dat de shortrally-deelnemers daarmee een prachtige uitdaging wacht.

SchippersStop Rallydorp

Een bezoek aan het SchippersStop Rallydorp vormt ook in 2017 de ideale start van jouw ELE-weekend! Het hele rallyweekend lang is rondom het pand van SchippersStop ontzettend veel te beleven. Naast kraampjes met leuke en sportieve goodies, een prachtig terras voor een lekker hapje en drankje en spectaculaire auto’s die tentoongesteld worden, liggen ook het centraal serviceterrein en het start- & finishpodium in het SchippersStop Rallydorp. De toegang tot het SchippersStop Rallydorp is bovendien helemaal gratis! Het SchippersStop Rallydorp ligt aan de Habraken 2601-2605 te Veldhoven, nabij Eindhoven Airport. Voor tickets en informatie surf je naar: www.elerally.nl

Achtergrondinformatie

ELE Rally
De ELE Rally is een icoon in Nederland én daarbuiten. Wederom komen diverse grote namen uit het buitenland naar de ELE Rally om zich op 17 schitterende klassementsproeven te meten met de Nederlandse rallytop. Bijzondere aandacht gaat dit jaar uit naar het debuut van de Dutch R5 Rally Challenge en de terugkeer van de Historic ELE Rally. De R5 is de high tech rallyauto anno 2017, terwijl deelnemers aan de Historic ELE Rally in dezelfde wedstrijd een onderlinge strijd aan gaan met de auto’s van toen. Het typeert de ELE; er is voor ieder wat wils!

ELE Shortrally
De ELE Shortrally is een korte variant op de ELE Rally. Deelnemers aan de ELE Shortrally rijden slechts een deel van de klassementsproeven die zaterdag op het programma staan. Zij starten na de deelnemers aan de ELE Rally. Shortrally’s staan bekend als de kraamkamer van de Nederlandse rallysport. Spot jij nieuw rallytalent?

ELE Legend
De ELE Legend is een variant op de ELE Rally speciaal voor klassieke rallyauto’s. In tegenstelling tot de opzet van de ELE Rally, is het in de ELE Legend geenszins de bedoeling om zo snel mogelijk te rijden. Doorslaggevend is het uitvoeren van route-opdrachten. Daarnaast worden klassementsproeven gereden waarbij deelnemers zo dicht mogelijk een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur dienen te benaderen. Legend-deelnemers starten zowel op vrijdag als op zaterdag vóór de deelnemers aan de ELE Rally. Laat je meevoeren en geniet van het gevoel van toen!

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

Er rust copyright op de inhoud van deze website
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com