RallyNieuws
Troela
Troela

Beren op de weg

Het was een donkere avond in november 2004 ergens in Luxemburg. De maan schitterde door afwezigheid. Hoewel, hij schitterde helemaal niet, had hij maar door afwezigheid geschitterd, dan hadden ze nog iets kunnen zien. De groep was naar een hairpin gereden, keren en parkeren.

Aangezien de proef niet aan een voor auto’s begaanbare weg lag, moest er eens stukje gewandeld worden in het pikkedonker. Ook in 2004 waren er al mobiele telefoons dus onder begeleiding van een niet al te enthousiast lampje wandelde de groep langzaam naar beneden richting het bos. Daarna moest er nog een stukje gekluund worden om de hairpin te bekijken. De plek was best mooi, een meter of drie boven de weg. Opeens vroeg iemand van de groep zich af of er in Luxemburg wilde beren waren. Een goede vraag natuurlijk maar niemand wist het antwoord. Een enkeling voelde zich na de gestelde vraag wat minder op het gemak in het donkere bos. Het voortdurende geritsel in het struikgewas leek opeens veel minder ongevaarlijk. Het zal toch een beer zijn.

Zijn er beren in Luxemburg? Ik heb geen idee. In Nederland niet. Toch? Ik heb mij nooit afgevraagd met welk dier (al dan niet wild) ik oog in oog zou kunnen komen te staan bij het bezoeken van een rally. Misschien is dat maar beter ook dat je niet weet wat er in de bossen scharrelt op zoek voedsel en jij, in de ogen van de scharrelaar, opeens een geschenk uit de voedselhemel lijkt te zijn.

Ik ben voor de rally in diverse landen geweest. Wat had ik daar diertechnisch tegen kunnen komen? In Finland misschien wel een eland of Rudolf met zijn rode neus. Die laatste is vast niet gevaarlijk. Toch? En die verschrikkelijke sneeuwman, maar is dat eigenlijk een dier?

Spanje had zomaar een ontmoeting met een ontsnapte stierengevechtstier kunnen opleveren. Naast dat ik dat geweldig voor dat dier zou vinden dat die ontsnapt was, ben ik blij dat ik bijna niets roods heb ik mijn garderobe.

En wat loopt er in Engeland los rond. Het monster van Loch Ness? Maar die bestaat toch niet? Of toch wel?

Frankrijk heeft misschien wilde hanen en Duitsland dan toch beren?

Zie ik nou beren op de weg of valt het mee? In al die jaren rallybezoek heb ik vooral koeien ontmoet. Voorzichtige, nieuwsgierige en eentje die toch echt wilde weten wat voor eten ik in mijn broekzak had zitten. Verder paarden, alpaca’s, meerkoeten, een chagrijnige fazant, katten, honden en een veldmuis. Vleermuizen, vogels, muggen, vliegjes, spinnen, kippen, een eend die het nodig vond om mij te beschijten en natuurlijk regelmatig haaien, althans de tanden daarvan. Maar beren heb ik nog niet ontmoet. Misschien maar beter ook.

tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com