RallyNieuws
Bob de Jong & Bjorn Degandt - Hyundai i20 R5 - Omloop van Vlaanderen 2019
©Erik van 't Land / Bob de Jong & Bjorn Degandt - Hyundai i20 R5 - Omloop van Vlaanderen 2019

Bob de Jong en Bjorn Degandt behalen Nederlandse titel

Met nog twee rally’s te gaan in het Open Nederlands Rally Kampioenschap (ONRK) wist de Hyundai-equipe Bob de Jong/Bjorn Degandt na een foutloos gereden Omloop van Vlaanderen de titelstrijd voortijdig in hun voordeel te beslissen. Na een sterk seizoen kan Bob de Jong niet meer achterhaald worden en kan hij over twee weken zijn kampioenschap in de Eurol Hellendoorn Rally vieren voor Nederlands publiek.

Bandenkeuze

Voor de deelnemers aan de 60e ConXioN Omloop van Vlaanderen was het vanaf de start op vrijdag lastig om de juiste bandenkeuze te maken. Bij de start was het droog, waardoor alle deelnemers voor slicks kozen. Toen de eerste regen viel wees de door velen geraadpleegde weerapp aan dat de regen snel over zou waaien. Daarom bleef iedereen bij de aanvankelijke keuze: “Maar het werd toch echt veel natter dan verwacht en hoewel de Michelin slicks in sommige (droge) bochten nog maximale grip gaven, moesten wij op de natte stukken echt opletten en hadden we met de regenband zeker snellere tijden op de klokken kunnen zetten,” aldus Bob de Jong. Zonder onnodige risico’s te nemen wist De Jong zich als beste buitenlander tussen het Belgische geweld knap te handhaven in de top-10 van het klassement.

Tricky

Op zaterdag stonden er 15 klassementsproeven op het programma en waren de weersomstandigheden vergelijkbaar met vrijdagavond: wisselend en onbetrouwbaar. Daardoor kozen de meeste coureurs toch weer voor slicks, waardoor er vaak als ‘op eieren’ gereden moest worden. “Omdat het weer zo onvoorspelbaar was bleef het tricky; ik heb nog nooit zo’n lastige, uitdagende rally gereden. In de ene bocht was het droog en in de volgende bocht leek het door de regen en de modder wel een ijsbaan,” analyseerde De Jong de situatie. Maar met de hulp van zijn navigator Bjorn Degandt wist de Hyundai-coureur zonder fouten te maken de finish te halen in Roeselare, op een tevredenstellende achtste plaats.

Titel

Met 90 punten voorsprong op naaste concurrent Kevin van Deijne (Skoda) is de ONRK-titel nu binnen. “Fantastisch, we hebben hier dit seizoen echt onze zinnen op gezet. DDG Motorsports heeft de Hyundai het gehele seizoen in topconditie gehouden en Bjorn heeft mij ‘de juiste weg’ gewezen, het is wat dat betreft echt een teamprestatie,” aldus een blije Bob de Jong. Ook Bjorn Degandt mag zich kampioen (bij de navigatoren) noemen, zijn eerste titel! “Geweldig om die samen met Bob juist te behalen in mijn geboortestreek,” aldus West-Vlaming Degandt op het finishpodium in Roeselare. Over twee weken start de equipe De Jong/Degandt met de ONRK-titel op zak in de Eurol Hellendoorn Rally, waar een sterk deelnemersveld met niet minder dan 13 R5’s aan de start zal staan.

Uitslag

1 Sébastien Badoret
Thomas Walbrecq
Skoda Fabia R5 1:52:39,5
2 Kevin Demaerschalk
Lara Vanneste
Ford Fiesta R5 +12,1
3 Vincent Verschueren
Stephane Prevot
Skoda Fabia R5 +20,4
4 Bob de Jong
Bjorn Degandt
Hyundai i20 R5 +5:32,2

Stand ONRK (na 5 rally’s)

1. en kampioen Bob de Jong, Hyundai, 194 punten; 2. Kevin van Deijne, Skoda, 104; 3. Jasper van den Heuvel, Ford, 74;

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Kijk op www.facebook.com/BdJRallying en like de pagina of abonneer je op YouTube op het kanaal van Bob de Jong Rallying. Voor meer informatie over de 60e ConXioN Omloop van Vlaanderen kijk op www.omloopvanvlaanderen.be.

bron: Bob de Jong Rallying

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com