RallyNieuws
Troela
Troela

De nacht van Guus

Het is een nacht die je normaal alleen in films ziet. Heel lang geleden zong Guus deze zin en hij is er beroemd mee geworden in Brabant en omstreken. Ik was benieuwd naar zo’n nacht en kan u vertellen dat ik er afgelopen zaterdag eentje heb gezien. Niet in een film maar online in Achtmaal.

Een tijdje geleden had ik zaterdagavond 11 juli 2020 met blokletters in mijn agenda geschreven. Daarna had ik er een dikke streep onder gezet zodat ik het niet kon vergeten. Zaterdag was het eindelijk het zover: weer eens een rally kijken! Dat was een tijd geleden, om precies te zijn november 2019. Het werd echter geen normale rally maar een virtuele, die verreden werd in het Brabant van Guus. Deze rally kon ik thuis vanaf de bank kijken. Chips en cola light (geen wijn, sorry Guus) onder handbereik, even voor 18 uur de computer aansluiten op de platte tv en het kon beginnen. Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Wat zou het zijn en zou het wat zijn?

Rond 23 uur was het afgelopen. Ik had vijf uur geboeid zitten kijken. Wat was dit gaaf om te zien. Prachtig gemaakte proeven, mooie simulatoren, en vette rallyactie. Ik zou ook wel eens in zo’n ding willen rijden, even laten zien dat er met mij een geweldige rallyrijder verloren is gegaan.

De proeven werden meerdere keren door diverse teams gereden dus op een gegeven moment kende ik de proeven uit mijn hoofd en in mijn enthousiasme begon ik aanwijzingen te geven aan de televisie. Tweede keer chicane rechtdoor op proef 1! Tweede keer chicane rechts op proef 2! Pas op, nu remmen anders schiet je het erf van de boerderij op! Meeleven heet dat.

Dat het rijden in een simulator nog niet zo eenvoudig is, bleek wel uit het behoorlijke aantal crashes (zonder erg want de schade was ook virtueel) in het begin. Maar het wende snel, want de rallyrijders deden het steeds beter en wat waren ze fanatiek. De finale was spannend, erg spannend. Kevin van Deijne won, ondanks twee foutjes. Het meest opvallend vond ik nog dat de snelheid zo goed op televisie overkwam. Geweldig gedaan door de programmeurs. Het enige dat ik in de virtuele rallywereld miste waren de beelden van buiten de auto.

Dus dit was rally rijden in coronatijd. Ik vond het geweldig en onderhoudend, mede dankzij het commentaar en de interviews. Alleen de volgende keer iets meer social distancing in de rallyarena. Maar is het een alternatief voor een niet virtuele, dus gewone rally? Nee, natuurlijk niet. Dat zal elke rallyfan begrijpen. Geen geluid, geen geur, geen regen, geen zon, geen wind, geen lange pauzes, geen rondje serviceterrein, geen bekende gezichten, geen rallygesprekken, alles wat een echte rally zo mooi maakt.

Maar toch zie ik toekomst voor de virtuele rallysport namelijk naast de normale rallysport als die weer van start kan gaan. Vanaf november tot eind februari wordt er in Nederland niet gereden. Ik zie kansen voor een virtueel kampioenschap in de winterstop. Zou dat niet mooi zijn? Dan hebben de rijders en navigatoren wat te doen tijdens de donkere dagen en hebben de fans iets te kijken. De winterstop zoals die was, zal dan nooit meer hetzelfde zijn. Elke winterstop een aantal nachten van Guus maar dan virtueel. Ik ben voor.

bron: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com