RallyNieuws
Hermen Kobus & Erik de Wild - Skoda Fabia R5 - ADAC Rallye Sulingen 2018
Hermen Kobus & Erik de Wild - Skoda Fabia R5 - ADAC Rallye Sulingen 2018

Eurol R5 Rally Challenge koningsklasse van de Nederlandse rallysport

Topcoureurs

Met de 54e editie van de ELE Rally op 1 en 2 juni komt de nieuwe Nederlandse koningsklasse voor het eerst dit seizoen op volle sterkte in actie. Het tweede seizoen van de Eurol R5 Rally Challenge belooft spanning en spektakel met deelnemers uit binnen- en buitenland. Nadat vorig jaar de R5 klasse ook in Nederland aan populariteit won en Hermen Kobus in Hellendoorn werd gekroond als eerste winnaar van de Eurol R5 Rally Challenge, werden de plannen gesmeed voor het vervolg. Met niet minder dan acht inschrijvingen is de Eurol R5 Rally Challenge in één keer doorgegroeid naar een volwassen klasse van topcoureurs met topmateriaal. Ook dit seizoen tellen drie Nederlandse rally’s mee voor de Eurol R5 Rally Challenge.

Opmars

Tijdens een geanimeerde bijeenkomst aan de vooravond van de ELE Rally werden de plannen voor het tweede seizoen van de Eurol R5 Rally Challenge gepresenteerd. De R5 klasse is in de internationale rallysport aan een opmars bezig. In veel landen zijn er al deelnemersvelden van meer dan 10 auto’s en mengen vrijwel alle automerken met een R5 zich in de nationale titelstrijd. In Nederland meden de toprijders met een R5 auto elkaar eerder dan dat zij elkaar opzochten. En daar liggen kansen. Niet alleen voor de rijders, maar ook voor het publiek en voor de uitstraling van de Nederlandse rallysport. Het Bestuur Sectie Rally’s van de KNAF (nationale autosportfederatie) heeft onderkend dat de R5 de koningsklasse van de Nederlandse rallysport vormt en heeft de reglementen in lijn gebracht met de internationale regels, zodat deelnemers met een R5 auto zullen uitmaken wie zich aan het eind van het seizoen Nederlands Rallykampioen mag noemen.

Tevreden

Na een voorzichtig begin afgelopen jaar hebben inmiddels acht equipes toegezegd deel te nemen aan de Eurol R5 Rally Challenge 2018. Coördinator Vincent van Dantzig is uiteraard tevreden met deze ontwikkeling: “We streefden naar minimaal zes deelnemers, maar hoopten op meer. Dat we nu bij de eerste rally van het nieuwe seizoen al acht inschrijvingen hebben, bevestigt dat we op de goede weg zijn. Ik verwacht zeker in de loop van het seizoen nog meer deelnemers!” Nu al zeker zijn titelverdediger Hermen Kobus (Skoda), Bob de Jong en Martin van Iersel (beiden Hyundai) en Kevin van Deijne, Henk Vossen en Mats van den Brand (allen Ford). Daarnaast schreven ook Erik van Loon en de Belgische Melissa Debackere (beiden Skoda) in.

Challenge

Voor 2018 tellen er drie Nederlandse evenementen mee voor de challenge: de ELE Rally (1/2 juni), de GTC Rally (14 juli) en de Eurol Hellendoorn Rally (14/15 september). Deelnemende auto’s beschikken allemaal over een 280 pk leverende viercilinder 1,6 liter turbomotor en vierwielaandrijving. De motoren leveren een maximum koppel van 400 Nm. De aandrijving wordt aangestuurd door een sequentiële bak en alle auto’s wegen 1.230 kg. Merken als Skoda, DS, Ford, Hyundai, Peugeot en Volkswagen hebben een model gehomologeerd voor deze R5 categorie.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com