RallyNieuws

Met twee trucks in de top 10

De Dakar 2014 zit erop voor het Eurol Veka MAN rally team. Na een heftige rally is een uiterst positieve balans op te maken, want het team eindigt met twee trucks in de top tien. René Kuipers is op de 8e plaats de beste rijder van het Eurol Veka MAN rally team, Marcel van Vliet kende een ijzersterke eerste week en eindigt deze Dakar als negende.

Na de finish van de laatste etappe over 157 km tussen La Sarena en Valparaiso toonde FERM coureur René Kuipers zich een gelukkig man. “Vorig jaar eindigde ik als 9e, dit jaar dus een plaats hoger. Dan kun je niet anders zeggen dan: missie geslaagd.” Het trio René Kuipers, Moi Torrallardona (navigator) en Jan van der Vaet (monteur) deed het vandaag rustig aan, wat een 16e plaats in de dagklassering bracht.

“We hebben de hele rally ons eigen plan getrokken: aanzetten in de belangrijke en zware etappes, en in de andere specials bovenal strategisch en met het verstand rijden”, legt René zijn strategie uit. “Dat het ons een achtste plaats brengt is prachtig. De wetenschap dat we de beste equipe zijn van het team geeft die klassering nog eens extra glans.”

Marcel van Vliet, Marcel Pronk (navigator) en Artur Klein (monteur) schonken het team in de openingsweek drie top 3-finishes en stonden tot en met de vierde etappe tweede in het algemeen klassement. Een bevestiging van de potentie van het  Eurol Veka MAN rally team.

“De eerste week liep geweldig, totdat we technische problemen kregen”, kijkt Marcel van Vliet terug, die vandaag op de 11e positie eindigde. “Volgend jaar kom ik terug om twee weken voorin mee te draaien. We hebben deze Dakar laten zien dat wij drieën, het team en de trucks daartoe in staat zijn.”

Ales Loprais won vandaag zijn tweede etappe in deze Dakar. Gerard de Rooy heroverde ruim 4 minuten op Andrey Karginov, maar moest toch toezien hoe de Rus de eindzege greep bij de trucks. Bij de auto’s bleef de hevige strijd tussen teamgenoten Stéphane Peterhansel en Nani Roma uit.

Roma bleek op de laatste special stage ruim 6 minuten sneller dan Peterhansel en won zo zijn eerste Dakar Rally in een auto. Marc Coma reed op zijn gemakje naar de finish vandaag en bezegelde met een 16e klassering in de slotetappe de zijn vierde eindoverwinning bij de motoren. De dagprijs ging naar Joan Barreda, die zijn vijfde etappe won.

FERM Dakar fact: Thierry Sabine, de visionair
Drie dagen en drie nachten wordt Thierry Sabine vermist in de Libanese woestijn tijdens de Abidjan-Nice Rally 1977, maar de Fransman wordt gered. Vanaf dat moment is hij definitief gegrepen door de magie van de woestijn en bedenkt Le Dakar. “Een uitdaging voor de deelnemers, een droom voor zij die achterblijven.” De Fransman krijgt zijn plan van de grond: op tweede kerstdag 1978 staan 182 voertuigen klaar voor het avontuur over 10.000 kilometer. De allereerste Dakar start vanaf het Place du Trocadéro. 74 deelnemers halen de Senegalese hoofdstad. Sabine’s droom is waarheid geworden. De grondlegger overlijdt in 1986 tijdens zijn Dakar Rally na een helikopter ongeluk.

Bron: FERM World Rally Team

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com