RallyNieuws
Piet van Hoof & Max Jacobs - Mitsubishi Lancer Evo IV - Conrad Twente Rally 2017

Organisatie Conrad Twente Rally kijkt tevreden terug

Afgelopen zondag werd rondom Hengelo de Conrad Twente Rally verreden. Deze wedstrijd geldt al jaren als de afsluiter van het Nederlandse rally seizoen. De organisatie had vier klassementsproeven uitgezet, waarbij traditiegetrouw het laatste rondje altijd over het industrieterrein aan de Diamantstraat gaat, genaamd de DHL-Arena. Dé plek waar het publiek de auto’s diverse keren aan zich voorbij ziet trekken, alvorens te finishen op het terrein van DHL. Het serviceterrein, dat net als de landelijke klassementsproeven, gratis toegankelijk was, was opnieuw op het terrein van Thales gesitueerd.

Separaat

De ruim 120 ingeschreven auto’s waren verdeeld over vijf separate wedstrijden. De organisatie had hiervoor gekozen om zo de onderlinge competitie eerlijker te maken. Een Opel Astra of een Peugeot 206 kunnen het, net zo min als de hele snelle BMW’s, opnemen tegen de ultieme rallyauto: de world rally cars of andere vierwiel aangedreven auto’s met een 2 liter turbo motor uit de wat lager geleden klassen.

Geplaagd

Helaas kon de organisatie de wedstrijd, zoals deze in eerste instantie gepland was, niet helemaal door laten gaan. In een aantal gemeenten was men onaangekondigd met wegwerkzaamheden op of bij het parcours begonnen. Die delen moest men dus uit het programma halen. Ook werd de organisatie geplaagd door een te lage opkomst van officials. Dit is een fenomeen waar nagenoeg iedere organisatie van een rally in Nederland mee te maken kreeg dit jaar. De officials zijn broodnodig om de wedstrijd veilig te kunnen laten verlopen. Ondanks diverse oproepen aan de officialclubs en de individuele officials was het de organisatie niet gelukt om alle geplande baanposten te ingevuld te krijgen. Dat resulteerde eveneens in een aanpassing van het parcours. Zo veranderde de proef bij Zeldam in een rondkoers en werd het landelijke gedeelte van de proef Hengelo flink ingekort. De nieuwe proef bij Stepelo wist men intact te houden.

Conrad Twente Rally

De organisatie had in deze wedstrijd de Nederlandse primeur. Bob de Jong had in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd zijn nieuwe wapen, de Hyundai i20 R5, mogen ontvangen. Slechts enkele dagen voor de wedstrijd maakte hij zijn eerste kilometers tijdens een test sessie. Tijdens de Conrad Twente Rally maakte deze wagen zijn eerste wedstrijdkilometers op Nederlandse bodem. Bob kreeg daarbij concurrentie van Kevin van Deijne die met eveneens een wagen uit de R5 klasse aan de start verscheen, namelijk de Ford Fiesta EvoII. Voor hem werd het zijn tweede optreden in de Ford, maar was het de eerste in zijn eigen Fiesta R5.

Beide mannen moesten het echter afleggen tegen Piet van Hoof die met zijn bijzonder fraaie en erg snelle Mitsubishi Lancer Evo IV aan de start verscheen. Ondanks dat Piet vanaf een vierde plaats van start mocht gaan, wist hij de winst naar zich toe te trekken. Bob reed met zijn nieuwe i20 R5 naar een tweede plaats. Kevin kreeg echter te maken met problemen in het vooronder en verloor daardoor veel tijd. Daardoor zakte hij af naar een elfde plaats. De derde plaats ging uiteindelijk naar de Deen Steen Andersen in de Mitsubishi Lancer Evo X R4.

Youngtimer Twente Rally

In deze wedstrijd was het Wim Muilwijk die in zijn BMW M3 de winst naar zich toe wist te trekken. Hem werd flinke tegenstand geboden door de altijd spectaculair rijdende Edwin Wolves in zijn Opel Kadett GTE. Edwin wist, met minder dan een minuut afstand, de tweede plaats te veroveren. Achter hem was het collega Opel rijder Bertram Altena die met zijn Opel Manta 200 de derde plaats voor zich op wist te eisen. Hij had ruim anderhalve minuut langer nodig om de 12 klassementsproeven af te leggen.

In deze wedstrijd stond ook de nieuwe 206 Rally Cup. Deze nieuwe Cup kenmerkt zich vooral door de betaalbaarheid van de rallyauto, net als de onderlinge strijd en gezelligheid. Dat deze Cup een groot succes lijkt te worden blijkt uit het feit dat er nu al bijna 20 auto’s in aanbouw zijn voor komend seizoen. De winst ging naar Geert ter Harmsel, die zich daarmee ook de eerste kampioen in de 206 Rally Cup mag noemen.

Wim Muilwijk & Nadia Muilwijk - BMW M3 - Youngtimer Twente Rally 2017
Wim Muilwijk & Nadia Muilwijk – BMW M3 – Youngtimer Twente Rally 2017

Historic Twente Rally

Bij de Historics was het mede-organisator Wouter Koenderink, die in zijn oog en oor strelende BMW 3.0 CSL, het beste de natte en gladde omstandigheden wist te weerstaan. Wouter wist met de BMW drie klassementsproeven op zijn naam te zetten. Het zag er echter lange tijd naar uit dat Wim Luijbregts in zijn bijzondere Ford Escort MK I de winst op zijn naam mocht schrijven. Hij wist van de eerste zeven klassementsproeven er zes op zijn naam te schrijven. De derde klassementsproef, bij Zeldam, werd wegens een aantal ongevallen geneutraliseerd. Wim moest op de tiende proef de Ford met technische problemen aan de kant zetten. Thom de Jong bracht zijn Volvo 240 Turbo naar de tweede plaats maar kwam ook niet ongeschonden uit de strijd. Olav Pothoven klom met de Volvo 122 Amazon naar een verdienstelijke derde plaats.

Voor Egbert Kamp was deze wedstrijd zijn laatste. Hij hangt zijn rallyhelm aan de wilgen. Hij navigeerde jaren bij Dirk de Boer in de BMW 325i, uitkomend in de 325i Challenge. Deze wedstrijd, meetellend voor de 325i Challenge, werd gewonnen door Marius Reeder, gevolgd door Rients Visser. Dirk en Egbert sloten de rij maar wonnen wel de Dwarsliggersbokaal, de beker voor de meest dwarse rijder.

Wouter Koenderink & Kevin Wever - BMW 30 CLS - Historic Twente Rally 2017
Wouter Koenderink & Kevin Wever – BMW 30 CLS – Historic Twente Rally 2017

Twente Short Rally

De kersverse Nederlands Kampioen Short Rally liet zijn kampioensauto, de Opel Ascona 400, op stal staan. Voor de gelegenheid nam Janjur Monshouwer een Ford Fiesta R5 mee naar Hengelo. Daarmee was hij dan ook geen partij voor de overige deelnemers en schreef alle klassementsproeven op zijn naam. Mark Brands reed zijn Opel Kadett GTE naar een tweede plaats op minder dan twee minuten achterstand. Michiel Eckhaus had met zijn Mitsubishi Lancer Evo X R4 de handen vol aan beide equipes en werd derde.

Na de eerste twee klassementsproeven leek de derde plaats nog in handen van Antoine Biesheuvel in de Nissan 350Z. Hij moest echter reeds na twee klassementsproeven de strijd opgeven. Eldert Slagt wist met zijn Peugeot de finish van de eerste klassementsproef niet te halen en valt daarmee uit zonder één klassementsproef volledig te rijden.