RallyNieuws
Troela
Troela

Verboden voor publiek

Kent u die bordjes die vaak bij rally’s gebruikt worden en waarop staat dat een gebied langs een proef verboden is voor publiek? Vast wel. Ze staan op plekken waar het gevaarlijk is om te staan of omdat de eigenaar van een stuk land niet wil dat er mensen op zijn of haar eigendom komen. Die bordjes blijven binnenkort (tijdelijk) in de opslag want ze zijn niet nodig. Maar niet omdat de rallysport nog steeds stil ligt in Nederland.

Deze week kwam het bericht dat zowel de Vechtdalrally als de Twenterally doorgaan maar officieel verboden voor publiek zijn. Teleurstellend? Ja! Jammer? Ja! Begrijpelijk? Ja! Hoewel ik verwacht dat er heel wat mensen zijn die de laatste vraag met nee beantwoorden. Uit de reacties op sociale media bleek dit wel. Ik haal er enkele uit.

Rallysport is geen rallysport zonder publiek.
Jawel hoor. Er verandert aan de sport helemaal niets. Het gaat nog steeds om twee mensen die samen in een rallyauto op een afgezet stuk openbare weg proberen de snelste tijd neer te zetten. Publiek is daarvoor niet noodzakelijk. Verder is er beloofd dat er online livebeelden komen dus je kunt het gewoon zien. Geheel Coronaproof.

Hoe gaan ze dat handhaven?
Nou gewoon heel simpel, blijf thuis want dan valt er niets te handhaven.

In het buitenland is er wel publiek bij rally’s toegestaan.
Klopt. Onder andere in België met kaartverkoop vooraf, geen verplaatsingen van publiek tussen klassementsproeven, afstand houden en mondkapjes. Even over dat afstand houden? Dat lukt in de supermarkt al niet eens. Gaat dat bij een rally in een weiland echt gebeuren? Een rallyauto heeft een momentje en iedereen wil dat zien en beweegt om de beste positie te veroveren. Wordt dan tijdelijk de 1,5e meter een factor 10 verkleind.

En dan die mondkapjes die zo genoemd worden omdat ze regelmatig alleen voor de mond gedragen worden. Op beelden van mensen die mondkapjes dragen zie ik opvallend vaak neuzen die toch echt ook bedekt moeten zijn. Uit ervaring weet ik dat zo’n kapje erg vervelend is als je een bril draagt. Dat zal de reden voor ontblote neuzen zijn. Vooral bij de Tour de France zijn heel veel supporters met een mondkapje en zie je dat ze regelmatig niet goed gedragen worden. Ik zie neuzen, monden en soms zelfs hele kinnen. Blijkbaar denken die mensen dat het een onderkinkapje is of iets dergelijks. Hartstochtelijk brullen ze onbedekt naar de renners die op korte afstand passeren. In de praktijk blijkt dat zo’n kort moment bijna geen gevaar oplevert voor de renners want er zijn nog geen positieve tests. Maar hoe zit het met de besmettingscijfers onder het publiek?

Bij een rally heeft de rallyequipe niets te vrezen. Ze rijden veel te hard en om de 1,5e meter wordt in de rallysport al jaren gelachen omdat 10 meter afstand de norm is. Althans tussen deelnemers en publiek. Maar je zult als rallyfan een hele proef lang met je goed gemonteerde mondkapje naast iemand staan met een letterlijk mondkapje en dus een vrije neus die af en toe staat te snotteren. Of die vent van 2 meter en 143,7 kilo die op 61 centimeter van jou staat met een letterlijk onderkinkapje en zijn verdachte en veelvuldige kuchje? Ga je daar wat van zeggen of ga je ergens anders staan waar je niets ziet omdat de beste plekken al bezet zijn?

Echte rallyfans blijven thuis in belang van de sport. Zo kan er gewoon gereden worden. Rallyfans die gaan proberen te kijken zijn geen echte rallyfans. Kruip door, sluip door kun je vast een heel eind komen als je de weg kent. Maar waarom zou je dat doen? Omdat regels er niet voor jou zijn? Omdat jij zelf bepaalt wat je doet? Omdat je leven niet compleet is zonder dat je in 2020 rallyauto’s op snelheid hebt gezien?

Wees verstandig en mijd tijdelijk de rallysport. En als je dat echt niet kunt opbrengen, haal een rallylicentie, koop een rallyauto en schrijf je in. Dan ben je er gewoon bij. Want rallysport is nog niet verboden voor deelnemers. Ook zonder publiek blijft het gewoon rallysport.

Tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com