RallyNieuws
Gregoire Munster & Louis Louka - Rally di Roma Capitale 2020
Gregoire Munster & Louis Louka - Rally di Roma Capitale 2020

Wisselend resultaat voor BMA in Rally di Roma Capitale

Grégoire Munster en Louis Louka zijn met hun BMA Hyundai i20 R5 op een knappe zevende plaats algemeen geëindigd in de Rally di Roma Capitale, de openingswedstrijd van het ERC. Een sterke prestatie van Munster en Louka in wat nog maar hun tweede wedstrijd was met de Hyundai i20 R5. Duits kampioen Fabian Kreim (VW Polo GTI RT5) moest zondagochtend opgeven met een afgebroken wiel. Volgend weekend starten Munster en Louka in de Rally di Alba, opnieuw met de steun van Hyundai Motorsport en Hyundai Belux.

Testsessie

Vooraleer Grégoire Munster afreisde naar Italië liet hij weten dat hij ging om te presteren en de wagen beter te leren kennen. Een goede instelling van de immer ambitieuze en leergierige rijder die over de Belgische en Luxemburgse nationaliteit beschikt. Na een bevredigende testsessie en shakedown reed Munster vrijdag de dertiende tijd in de kwalificatieproef.

Afstelling

Zaterdag begon hij met een twaalfde en een elfde tijd eerder voorzichtig om dan tijdens de tweede ronde van drie ritten progressie te maken en de dag als achtste af te sluiten. “Ik ben tevreden over het verloop van deze dag, al moet ik toegeven dat mijn eerste ronde niet echt geweldig was” vertelde Grégoire Munster na afloop in de assistentiezone. “Op dit uitdagende parcours waren we in het begin op zoek naar de juiste setup. Tijdens de middagassistentie hebben we, in samenspraak met onze ingenieur Lewis, de afstelling van de wagen verfijnd waardoor ik me een pak comfortabeler voelde, wat ook bleek uit de tijden. We sluiten de dag af als achtste algemeen, vijfde Junior en tweede Hyundai. Eerlijk: daar had ik vooraf voor getekend. Vergeet niet dat dit nog maar mijn tweede rally ooit is met deze fantastische wagen.”

Tevreden

Onder het goedkeurend oog van Andrea Adamo, teammanager van Hyundai Motorsport, ging het duo Munster-Louka zondagochtend vol vertrouwen van start. Met een eenentwintigste en een veertiende tijd kreeg dat vertrouwen meteen een flinke knauw waarna de jonge Belg de rug rechtte, opnieuw enkele top 10 tijden uit zijn Hyundai perste om uiteindelijk in een sterk bezette wedstrijd als zevende algemeen en vierde junior te eindigen. In de allerlaatste rit van de rally reed hij de vierde tijd algemeen en de scratch bij de junioren. “Die tijd toont de constante evolutie aan die we gedurende het weekend gemaakt hebben en dat stemt mij bijzonder tevreden,” glimlacht Grégoire Munster. “Waar ik ook bijzonder trots op ben is dat we tijdens de slotdag in een felle strijd verwikkeld waren met Mares, de Europese Kampioen bij de junioren van 2019. Een strijd die we met succes tot een goed einde gebracht hebben want hoe fel hij ook aandrong, we zijn niet geplooid en hebben met succes onze positie weten te verdedigen.”

Zoeken

Behalve de Hyundai i20 R5 van Grégoire Munster bracht BMA ook een Volkswagen Polo GTI R5 aan de start voor Duits kampioen Fabian Kreim. Net als Munster werkte hij voorafgaandelijk een uitgebreide testsessie af. Tijdens de shakedown was het nog een klein beetje zoeken voor Kreim. In de kwalificatierit toonde hij zijn competitiviteit door de zesde tijd te rijden op een zucht van Giandomenico Basso. Na afloop van de eerste lus van drie ritten op zaterdag reed Kreim rond in vierde positie en volgde hij op 1.9 sec van de derde plaats van Tempestini. Kreim sloot de eerste wedstrijddag af als vijfde op 12.5 sec van het podium. Zondagochtend in de allereerste rit van de dag zorgde een iets te optimistische nota ervoor dat zijn rally vroegtijdig eindigde. “Hij naderde iets te snel een bocht waarna hij een muurtje raakte en een wiel afbrak,” zegt Bernard Munster. “Jammer want tot dan had hij echt een uitstekende rally gereden. Kreim is met zijn 27 jaar een jonge en tegelijk zeer ervaren rijder die een lang succesverhaal heeft geschreven met Skoda. Een beetje vergelijkbaar met het parcours van Freddy Loix, die eveneens begon met de Skoda Fabia S2000 om nadien over te schakelen naar de Skoda Fabia R5. In Rome hebben we voor het eerst samengewerkt.”

Boterham

“Grégoire heeft een goede koers gereden” gaat Bernard Munster verder. “Hij moet nog veel boterhammen eten, maar dat weet hij. Hij is ambitieus maar ook streng voor zichzelf. Zijn 21e tijd van zondagochtend was iets dat eigenlijk niet mag gebeuren maar ik pleit toch voor enkele verzachtende omstandigheden. Het parcours van zaterdag had niets van doen met dat van zondag. Waren de wegen eerder technisch en smal op zaterdag dan was het parcours van zondag breed en heuvelachtig, vergelijkbaar met de rally van Catalonië. Het was iets totaal nieuw. Behalve zijn snelste tijd bij de junioren in de slotrit onthoud ik vooral dat hij in de laatste zes klassementsritten van de rally slechts 19.6 sec heeft moeten toegeven op winnaar Alexey Lukyanuk. Dat zijn dingen die aantonen dat hij op de goede weg is, ook al is die weg nog lang. Volgende week wordt opnieuw een heel belangrijke rally.”

Ervaring

Volgend weekend neemt Grégoire Munster deel aan de Rally di Alba waar hij één van de in totaal zestien ingeschreven Hyundai’s is. “Behalve het goede resultaat hebben we het voorbije weekend heel veel ervaring opgedaan, veel afstellingen geprobeerd en heel veel data verzameld waardoor we goed voorbereid aan de start komen van de Rally di Alba.”

bron: BMA

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com