RallyNieuws
Jeroen Swaanen - ELE Raly 2011

Op bezoek bij…. Jeroen Swaanen

In het Brabantse Vessem zit Jeroen, na zojuist een rondje te hebben gejogd, ontspannen op de bank. De koffie staat op tafel en de kinderen zijn met een “welterusten meneer Edwin” naar bed. Op het programma staat een openhartig gesprek met Jeroen als middelpunt.

“Sporten is noodzakelijk geworden,” legt Jeroen uit. “Om bijvoorbeeld in een World Rally Car te kunnen presteren moet je gewoon een goede conditie hebben. Daarnaast vind ik het ook wel erg lekker en er moeten trouwens ook nog een paar kilootjes af.” Een paar keer per week legt de voormalig Nederlands Rallykampioen daarom de nodige kilometers hardlopend af in de natuurrijke omgeving of staat hij in de sportschool.

Jeroen Swaanen - Subaru Impreza WRC - ELE Rally 2011

Naast huisvader en sportman is Jeroen ook ondernemer. Vanuit verschillende bedrijven bedient Jeroen uiteenlopende markten. Of het nu bloem- en plantenbakken, schadeauto’s of hardmetalen zijn, hij draait er zijn hand niet voor om. Op dit moment broedt hij op nieuwe ondernemingsplannen want Jeroen wil, gedreven als hij is, vooruit. Nieuwe markten en nieuwe kansen betekenen dus ook nieuwe risico’s die zorgvuldig in kaart moeten worden gebracht en afgewogen. Het ondernemen vergt dus al zijn aandacht en energie en vandaar dat hij zijn rallyhelm voorlopig even niet zal aanraken.

De gedrevenheid die Jeroen in het zakenleven heeft, kenmerkt hem ook als rijder. Zomaar meedoen kent Jeroen niet. Hij zoekt de competitie en wil strijden voor de overwinning, de snelste zijn. Een rasechte winnaarsmentaliteit is hetgeen Jeroen naar de top van de klassementen stuwde. Meedoen om alleen het meedoen past niet in zijn straatje. Verliezen kan Jeroen accepteren maar dan moet het wel eerlijk gaan en moeten de regels voor iedereen, zonder aanziens des persoons, gelden en soms vraagt hij zich af of dat wel altijd gebeurde. Onmiddellijk steekt hij dan ook zijn hand in eigen boezem en verklaart ook wel eens dingen gezegd te hebben die op dat moment beter niet gezegd hadden kunnen worden.

Jeroen Swaanen - Ford Focus RS WRC - ELE Rally 2012
Met de proeven van de ELE Rally op loopafstand van zijn ouderlijk huis raakte Jeroen al snel in de ban van de rallysport. Het duurde nog tot 2007 voordat Jeroen zou debuteren in het Algemeen Nederlands Sprintkampioenschap. Johan van Hout was destijds zijn vaste navigator en de equipe reed in een Mitsubishi Lancer Evo VI, uitkomend in de klasse N4. Ze wonnen dat jaar direct het Sprintkampioenschap.

In de jaren hier opvolgend reed Jeroen met wisselend succes diverse wedstrijden in binnen- en buitenland. Eerst met een Mitsubishi Lancer Evo IX maar tijdens de Exotic Green Rally van 2010 maakte Jeroen de overstap naar een World Rally Car. Het was de Subaru Impreza S9 WRC van de Engelsman Graham Coffey.

Jeroen Swaanen - Citroen C4 WRC - ELE Rally 2013
De gedrevenheid, de wil om te winnen en de kick die een World Rally Car geeft luidden het tijdperk van de WRC’s in. Daarbij was, en is nog steeds, de Ford Focus RS WRC ‘08 zijn favoriet. “Een heerlijke wagen die makkelijk stuurt en vergevingsgezind is,” aldus Jeroen. Hij reed de afgelopen jaren in diverse World Rally Cars van bijv. Subaru, Ford en Citroën. Eén keer maakte hij een uitstapje naar een Peugeot 207 S2000 tijdens de Duitse Rallye Sulingerland en het afgelopen jaar stapte Jeroen in een Ford Fiesta R5.

Na zijn overwinning in de sprint in 2007 zou het nog tot 2011 duren voordat Jeroen ook het Open Nederlands Kampioenschap Rally op zijn palmares kon bijschrijven. In 2012 herhaalde Jeroen dat kunststukje nog eens. Beide keren reed hij in een World Rally Car, in 2011 met de Subaru Impreza WRC S14 en in 2012 met de Ford Focus RS WRC ‘08. Beide keren zat de Belg Robin Buysmans naast hem.

In de jaren na zijn kampioenschappen reed Jeroen niet meer het volledige kampioenschap maar slechts een select aantal wedstrijden. Nog één keer echter wilde Jeroen de ELE Rally winnen. Dat lukte hem pas weer dit jaar, opnieuw in een WRC.

Jeroen Swaanen - Peugeot 207 S2000 - Rallye Sulingen 2012
Op de vraag of het winnen van de ELE Rally dan ook betekent dat hij zijn helm definitief aan de wilgen gaat hangen reageert Jeroen ontkennend. “Ik zal zo heel af en toe nog wel eens een wedstrijd rijden want het blijft een leuk spelletje. Het blijft echter ook een erg duur spelletje. Om iedere keer weer de enorme bedragen die met een weekendje rally rijden gepaard gaan, op tafel te krijgen wordt ook steeds moeilijker. Je praat, als je aan de top wil strijden, over ettelijke tienduizenden Euro’s per wedstrijd. Ik stel daarnaast ook steeds meer vraagtekens bij de alsmaar veranderende en steeds strenger wordende regels van de KNAF. Of het er daar allemaal leuker van wordt…? Daarnaast vergen de nieuwe plannen en investeringen op de zaak de komende tijd alle aandacht.”

“In de afgelopen Hellendoornrally reed Hans Weijs jr. met een Ford Fiesta R5. Ik ben daar nauw bij betrokken geweest en vond het ook erg leuk om op deze manier een rally te beleven. Ik heb een goede relatie met Hans en ben erg blij een bijdrage te hebben kunnen leveren zodat deelname voor hem mogelijk werd. Hans blijft een begenadigd rijder en had mijns inziens veel beter ‘gebracht’ moeten worden door een meerjarig programma.”

Jeroen Swaanen - Ford Fiesta R5 - Euregio Rally 2014
In het anders zo rustige Vessem werd huize Swaanen ineens opgeschrikt door allerlei negatieve uitlatingen in de media. Omroep Brabant timmerde flink aan de weg met allerlei beweringen over zaken waar een ‘40 jarige rallyrijder uit Vessem’ bij betrokken zou zijn. Naderhand heeft de omroep in een telefoongesprek uitgebreid zijn excuses aangeboden. “Dit had nooit mogen gebeuren,” aldus de woordvoerder van de omroep, maar intussen stond het leven van de hele familie Swaanen volledig op zijn kop.

“De rust is inmiddels gelukkig weer teruggekeerd en we hebben ons niet gek laten maken,” aldus een verontwaardigde maar immer strijdbare Jeroen. Met die geruststelling werd het tijd om weer eens op te stappen en een volgend ‘Op bezoek bij’ te plannen.

Jeroen Swaanen - Mitsubishi Lancer Evo VI - Barneveld 2007

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com