RallyNieuws
Troela
Troela

Wiet en Rally-Tinder

De rally in ons mooie land ligt al een tijdje stil, dat zal u niet ontgaan zijn. Om de persoonlijke rallystemming er toch een beetje in te houden zat ik vorige week oude rallyfoto’s te bekijken. Naast een gevoel dat ik de rallysport wel heel erg mis, een idee voor een nieuwe ImRA rallystrip (tegenwoordig ook op Youtube te zien!), leverde het ook inspiratie op voor een nieuw verhaal.

Misschien kent u de ImRA, de Impreza Rallyaddicts, een groepje (ondertussen behoorlijk oudere) jongeren die een warm gevoel krijgen van de rallysport en die sinds 2002 in wisselende samenstellingen talloze rally’s in binnen- en buitenland hebben bezocht. De naam was geen echte verrassing aangezien diverse leden elkaar hebben leren kennen omdat ze een Subaru GTT reden. Tegenwoordig rijden er opvallend weinig Subaru’s meer rond tijdens een rallybezoek. Diverse merken, diesel- en zelfs elektrisch aangedreven auto’s, alles is anders dan in de beginjaren. O, en af en toe nog een Subaru die gedoogd wordt.

In 2003 bestond de ImRA-rallytrein nog voornamelijk uit GTT’s. Een opvallend treintje dat nog wel eens leidde tot aanhangers. Niet dat er trekhaken aanwezig waren op de Japanse gebakjes maar het betrof dan mensen die dachten dat een groep rallyfans die zich verplaatst met behulp van snelle, bespoilerde Subaru’s vast wel de mooie puntjes van een rally wisten te vinden en sloten zich aan bij de Japanse trein. Dat leverde niet altijd het gewenste resultaat op voor de aanhangers. Zo reed de trein ooit naar een mooie proef maar bij aankomst bleek dat die dat jaar niet in de rally was opgenomen. Of raakte de trein soms (of meer dan soms) de weg kwijt zodat de aanhangers, na de derde keer keren op de weg en terug keren op de schreden, afhaakten en zelf maar weer hun route gingen bepalen.

Tussen de ouwe meuk, sorry oude foto’s, was een foto van de ImRA met de wereldberoemde ImRA-vlag opgehangen aan een boom. Wereldberoemd? Jazeker, want hij is te zien op een DVD van het jaaroverzicht WRC van lang geleden en is voorzien van diverse beroemde handtekeningen, of beter, van handtekeningen van beroemdheden uit de rallysport zoals meneer Klinkers. Het dundoek ligt al jaren in huis en wordt steeds vergeten mee te nemen, over wereldberoemd gesproken.

Op de foto uit 2003 die is gemaakt in de buurt van Spa, staan een naast de ImRAti, in 18 jaar jongere uitvoering, een aantal bekende personen en een aantal onbekende personen. De bekende personen zijn enkele Belgische rallyvrienden, die de mooie plekjes in hun thuisland kennen en de TomTom van dienst waren. Maar de onbekende personen, wie waren dat ook al weer? Het duurde net geen minuut en toen viel het kwartje.

Het waren een aantal mannen die de betreffende rally opeens aanhanger werden en de hele dag met ons meegingen. Het waren bijzondere mannen in een BMW met kuren. Die auto sloeg regelmatig af, soms ook midden op een kruising, en dan sprong een van de mannen uit de auto met een hamer in de hand. De motorkap ging open en een welgemikte tik zorgde de man met de hamer ervoor dat de auto weer startte. Dus de uitdrukking ‘man met de hamer’ is dus toch niet altijd negatief.

Aangekomen bij een proef gingen de deuren van de BMW open en ontsnapte er wat het beste als een matige rookwolk kan worden omschreven. De rookwolk had een bijzondere geur die ik wel eens bij popconcerten had geroken en waarover Doe Maar nog gezongen heeft. Mark Farner van Grand Funk heeft het er op de briljante lp ‘Live album’ uit 1971 ook nog over: ‘Who’s puttin’ that funky smell into the air? De mannen waren erg ‘chill’ hoewel dat woord toen nog niet bestond. Ze waren aardig, deden geen rare dingen en genoten van de rallysport waar ze nog niet echt veel verstand hadden. Dus het zendingswerk, dat elke ervaren rallyfan verricht als er een rallyleek naast hem of haar achter het lint staat, viel in goede, relaxte aarde.

Er zijn in al die jaren veel meer aanhangers geweest. Zo hebben wij veel aanhangende mensen leren kennen. De rallysport levert naast de prachtige sport an sich sowieso veel leuke contacten en daardoor veel bekende gezichten op. Misschien zou een slimme computerraar een app voor rallyaanhangers kunnen maken om zo te kunnen afspreken met rallytreintjes. Een soort Rally-Tinder maar dan net iets anders.

Tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com